27-07-08

The Dark Knight

the dark knight 11 Why so serious?

Korte inhoud: Een jaar na de mysterieuze verdwijning van wetenschapper Jonathan Crane, die met zijn dodelijk gif heel Gotham City wou uitroeien, is Batman nog steeds volop bezig de orde in de stad te herstellen. Hij krijgt daarbij de hulp van politieman James Gordon en de nieuwe openbare aanklager Harvey Dent. Samen vormen ze een daadkrachtig team en nadat ze honderden criminelen achter de tralies hebben gezet, lijkt de rust lijkt eindelijk terug te keren in Gotham. Maar dan arriveert met het criminele meesterbrein The Joker een nieuwe dreiging in de stad. The Joker kent geen grenzen en is uit op zoveel mogelijk chaos en anarchie. Ondertussen bevindt Batman zich middenin een driehoeksrelatie met zijn grote liefde Rachel Dawes en haar nieuwe liefde Harvey Dent.

Recensie: Drie jaar geleden reanimeerde Christopher Nolan met Batman Begins een franchise die na Batman & Robin (1997) van Joel Schumacher klaar leek voor de schroothoop in Hollywood. In Batman Begins zagen we hoe de multimiljardair Bruce Wayne transformeerde tot de gemaskerde en gevleugelde Batman, en hoe hij daarvoor zijn grote liefde Rachel Dawes moest opgeven. Batman Begins was al een van de betere films in het genre, maar wat Nolan en co met The Dark Knight uit hun mouw schudden is nog veel indrukwekkender.

In zijn openingsweekend brak The Dark Knight alle records en ondertussen is de film al doorgestoomd naar de magische grens van 200 miljoen dollar. En dit op amper 5 dagen, opnieuw een record. Verwacht wordt dat de film na dit weekend de kaap van de 300 miljoen zal overschrijden, wat opnieuw een record zou zijn. Daarmee komt The Dark Knight in het vaarwater van Titanic, met 600 miljoen dollar nog steeds de meest winstgevende film.

Of Batman Jack en Rose zal inhalen, blijft twijfelachtig maar de vleermuisman heeft wel al een kleine revolutie veroorzaakt in de imdb top 250. Na een jarenlange heerschappij heeft The Dark Knight immers het iconische The Godfather van Francis Ford Coppola naar de tweede plaats gewezen. Met een gemiddelde van 9.3 uit 135.443 stemmen prijkt Batman nu eenzaam bovenaan de ranglijst. Het is onwaarschijnlijk dat de film die positie zal behouden, maar het is veelzeggend.

the dark knight 7

In The Dark Knight zien we een Batman die worstelt met zijn identiteit en zijn plaats in de maatschappij. De inwoners en bestuurslui van Gotham City zijn hem immers wel dankbaar voor al het gespuis dat hij van de straten houdt, maar ze zien hem toch vooral als een outlaw. In de kordate Harvey Dent, de nieuwe vriend van Waynes grote liefde Rachel Dawes, vindt Batman tot zijn grote tevredenheid een gelijkgezinde, die bovendien het gezicht kan worden van de nieuwe ‘opruimactie’ in Gotham.

Maar dat verandert wanneer The Joker ten tonele verschijnt en een totale chaos veroorzaakt in de stad. Over het personage is de laatste maanden al heel wat inkt gevloeid door het tragische lot van acteur Heath Ledger. Vast staat dat The Joker ook voor de dood van Ledger al de spil van de promotiecampagne was, en het personage waar het meest naar werd uitgekeken. En terecht, want eenmaal The Joker in beeld verschijnt, zuigt hij alle aandacht naar zich toe en degradeert hij Batman bijwijlen tot een bijrol in zijn eigen film.

Alle lof waarmee Ledger de voorbije weken werd overladen is dan ook volkomen terecht: Ledgers interpretatie van The Joker is gewoon een van de engste, angstaanjagende en sadistische personages uit de filmgeschiedenis. Alles klopt gewoon aan dit personage: de maniertjes, het loopje, de bijtende humor, de make-up, de kledij… Een postume Oscar is te weinig eer voor deze schitterende vertolking van een getalenteerd acteur die waarschijnlijk nog veel meer in zijn mars had.

the dark knight 12

Ledgers fenomenale prestatie duwt de rest van de cast wat naar de achtergrond, maar dat is dan weer te weinig eer voor hen. De blonde Aaron Eckhart is perfect als openbare aanklager Harvey Dent en Maggie Gyllenhaal is een verademing na het gestuntel van Katie Holmes in Batman Begins. En Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman zijn zelden te betrappen op slecht acteerwerk. Zij mogen hun kunstjes opvoeren op de meest bombastische melodieën van de Duitse componist Hans Zimmer  die daarvoor gretig recycleert uit de score van Batman Begins.

Na Memento, The Prestige en Batman Begins weten we dat Christopher Nolan een vakman is en met The Dark Knight voegt de Brit een nieuwe klapper toe aan zijn palmares dat nog geen enkele slechte film telt. De Britse regisseur is geen grote fan van special effects en CGI en de meeste stunts in The Dark Knight zijn dan ook het resultaat van het vakmanschap van stuntlieden. Dat maakt de actiescènes er niet minder spectaculair op, maar wel geloofwaardiger.

the dark knight 9

Nolan wisselt de actiescènes en de dramatische scènes bovendien perfect af, en geeft daarbij zijn acteurs de ruimte om hun personages uit de diepen. Net als in zijn vorige films zit ook in The Dark Knight een twist, die bij fans van de comics niet als een verrassing zal komen, maar voor niet-fans wel (zoals mezelf). Nolan legt met The Dark Knight de lat heel erg hoog voor zichzelf en voor alle toekomstige comicverfilmingen.

Zijn er dan geen minpunten aan deze film? Natuurlijk wel, zo werkt het gegrom van Batman na een tijdje op de zenuwen, zijn de verwondingen van Harvey Dent medisch gezien niet mogelijk en had de film best een beetje korter gemogen. Maar dat is slechts detailkritiek en u had al weg moeten zijn naar de dichtstbijzijnde bioscoopzaal, want The Dark Knight is meer dan de zoveelste zomerblockbuster, het is gewoon een van de beste films van 2008. En ik ben niet eens een comicfan.

Titel: The Dark Knight
Genre: actie, misdaad, thriller
Jaar: 2008
Regie: Christopher Nolan
Cast: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Heath Ledger (The Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Morgan Freeman (Lucius Fox), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes), Gary Oldman (James Gordon)
Quotering: imdb: 95
Mijn quotering: * * * * ½
Officiële websites: The Dark Knight,  Concerned Citizens for a Better Gotham,  Clown Travel Agency,  City of Gotham Police Department, Gotham Police Major Crimes Unit, I Believe in Harvey Dent, Why So Serious
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0468569/
Weetje: Na het succes van The Dark Knight is het nu quasi zeker dat Christopher Nolan ook een derde Batmanfilm zal maken. Christian Bale tekende voor Batman Begins al voor drie films en ook Michael Caine en Morgan Freeman gaven al aan graag te willen terugkeren. The Joker zijn we wel voorgoed kwijt en wat met Harvey Dent zal gebeuren is nog een grote vraag. Maar met The Pinguin, The Ridler en Catwoman heeft Nolan keuze uit genoeg andere interessante personages om zijn tanden in te zetten. Maar de lat ligt na The Dark Knight hoog, zeer hoog.
Quotes:

Harvey Dent: The famous Bruce Wayne. Rachel's told me everything about you.
Bruce Wayne
:
I certainly hope not.

The Joker: Do I look like a guy with a plan?

Commentaren

wel ik vond deze minder goed dan de eerste film. De actie, de acteurs de fotografie waren uitmuntend, maar ik mis een beetje verhaal naar het einde toe, ik mis wat emotie tussenin de explosies, ik mis wat opbouw ...Maar ik had misschien een meesterwerk verwacht en werd dit gevoel nog versterkt door de overkill aan positieve buzz.

Knappe film, maar nu niet meteen de film van het jaar, verre van. Toch een paar opmerkelijke scènes en een bijzonder knappe Joker vertolking. Ik moet de film gewoon nog wat laten bezinken alvoren ik iets op papier ...eu...internet zet.

Eerst nog de Wanted film en de W trailer op de rooster leggen. :)

Gepost door: dave | 28-07-08

De commentaren zijn gesloten.