07-07-08

Movie Blogtalk 14: De beste monsters

Movie BlogTalkVoor de veertiende blogtalk ga ik samen met Timothy van At the Movies en Dave van Boy Meets Girl op zoek naar de beste filmmonsters. Ik ben niet echt een specialist in het monsterlijke genre, maar heb er uiteindelijk toch tien gevonden. Daarbij ging ik ervan uit dat de aliens, predators en andere godzilla’s wel in de lijstjes van mijn mannelijke collega’s zullen staan, dus heb ik mij geconcentreerd op minder slijmerige monsters. Zo vind je hier bv.  enkele literaire (5), menselijke (1) en vredelievende monsters (1).

 10. Het monster van Frankenstein 

frankenstein

De creatie van Dr. Frankenstein is een van de bekendste monsters uit de literatuur- en filmwereld en werd in 1816 in het leven geroepen door Mary Shelley. Dr. Frankenstein vindt in boek en film een manier om leven te blazen in dode materie. Als ultieme test van zijn uitvinding creëert hij een wezen dat hij samenstelt met allerlei lichaamsdelen van ‘donoren’. Tot Frankensteins grote verbazing weet hij het monster tot leven te wekken, maar uit schrik vlucht de dokter uit zijn lab weg en zo ontsnapt ook het monster. De eerste film over Frankenstein verscheen in 1910, maar de bekendste is wellicht die uit 1931 met Boris Karloff als het monster.

9. Gremlins

gremlin

Ze zien er ongelooflijk schattig en lief uit, maar als je ze eten voorschotelt na middernacht, blootstelt aan fel licht en water geeft, veranderen ze in kleine bloeddorstige wezentjes. Dat ondervindt de jonge Billy Peltzer wanneer hij de drie basisregels overtreedt in 1984 en Mogwai Gizmo transformeert in een gevaarlijke monstertje met wel heel scherpe tandjes.

8. Davy Jones

davy jones

Misschien niet een monster in de pure zin van het woord, maar allicht hebben achteloze kindertjes toch wakker gelegen bij de aanblik van Bill Nighy in Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest en het vervolg At World’s End. Een knap staaltje CGI ook.

7. Nosferatu

nosferatu

86 (!) jaar is deze film ondertussen, en het is nog steeds één van de allerbeste horrorfilms ooit gemaakt. F.W. Murnau baseerde zich voor het scenario op een schrijfsel van Bram Stoker. Dracula kreeg omwille van auteursrechten een ander naam, Graf Orlok, maar het was overduidelijk waar Murnau de mosterd haalde. Het is trouwens Murnau die in deze Nosferatuintroduceerde dat vampieren niet tegen direct zonlicht kunnen.

6. Sully

monsters inc

Niet alle monsters hebben kwade bedoelingen, dat bewijst Monsters Inc., een product uit de bekende Pixarstal. Monsters en co. is de grootste bangmaak-fabriek ter wereld, en Sully is één van de beste medewerkers. Het is de taak van Sully en z'n collega's om kleine kinderen bang te maken, en vervolgens de angstkreten (die als energiebron gebruikt worden) op te vangen. Op een dag wordt er per ongeluk een kind mee teruggebracht, wat tot grote chaos leidt.

5. The Pale Man

pan

 Een monster uit de geest van de Mexicaan Guillermo Del Toro dat in Pan's Labyrinth in de fantasie van de jonge Orfelia voorkomt. The Pale Man zit aan een lange tafel boordevol eten en komt pas tot leven wanneer Orfelia een druif van de tafel plukt. Dit monster houdt zijn ogen in zijn handen en mede daardoor is het zo angstaanjagend.

4. Hannibal Lecter

hannibal lecter

Lecter is een personage dat gecreëerd werd door auteur Thomas Harris en in 1991 bekend werd door de Oscarwinnende prent The Silence of the Lambs waarin Anthony Hopkins Jodie Foster de stuipen op het lijf joeg. Deze psychopaat eet hersenen en levers “with some fava beans and a nice chianti”. Hij mag dan wel eens mens zijn zoals u en ik, maar ik zou dit monster toch liever niet tegenkomen.

3. Lord Voldemort

voldemort

Opnieuw een monster dat zijn roots heeft in de literaire wereld, meer bepaald in de Harry Potterboeken van J.K. Rowling. In de films wordt Voldemort gespeeld door Ralph Fiennes, die met zijn neuslose verschijning waarschijnlijk voor heel wat slapeloze nachten gezorgd heeft. Voldemort is overigens een samentrekking van de Latijnse woorden ‘volare’ (vliegen) en ‘mors’ (dood).

2. Gollum

gollum

De creatie van auteur J.R.R. Tolkien, die natuurlijk voorkomt in The Lord of the Rings, was oorspronkelijk een doodgewone vredelievende Hobbit. Onder invloed van een ring verandert deze Sméagol echter in de listige en sluwe Gollum. Gollum kreegt zijn ‘monsternaam’ vanwege de merkwaardige keelgeluiden die hij produceert, waarvan “my precious” de bekendste is.

1. King Kong

king kong

King Kong leeft op het eiland Skull Island, waar hij op een dag gestoord wordt door een expeditie. Hij kidnapt de blondine Ann Darrow, wordt later meegenomen naar New York waar hij van het Empire State Building sukkelt. Of hoe een reusachtige aap de filmwereld al meer dan 75 jaar in de ban houdt. “It wasn’t the airplanes. It was beauty that killed the beast.”

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1:
Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2:
Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3:
De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4:
Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5:
De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6:
De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7:
De beste scores
Movie BlogTalk Part 8:
De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9:
Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10:
De beste vrouwelijke villains
Movie BlogTalk Part 11:
Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters
Movie BlogTalk Part 13: De beste filmposters
Movie BlogTalk Part 14: De beste monsters

Commentaren

creepy we delen geen enkel monster (snif, snif) maar het zijn stuk voor stuk waardige kandidaten. King Kong op één is zeker verdiend. Ik heb gewoon heel wat problemen met die prent dat ik hem bewust over het hoofd heb gezien.

Nosferatu creepy indeed (zie ook Salem's Lot).

Klein detailke, als ik het me goed voor de geest kan halen was Gizmo de naam van de Mogwai, en de Mogwai zijn dus die donzige beestjes. De Mogwai transformeert in een Gremlin met scherpe tandjes als deze eet na middernacht. Ja, ben ook een Gremlins-fan :p

Gepost door: dave | 07-07-08

Ik heb mij alleen gefocust op monsters zonder menselijke trekjes, maar anders had Nosferatu bij mij op één gestaan. Wat een eng mannetje is dat zeg!

Ook van mij een kleine aanpassing: degene met de ogen in zijn handen is niet Pan, maar de Pale Man. Pan is de faun (overigens wel door de zelfde acteur gespeeld).

Gepost door: Timothy | 07-07-08

jullie hebben natuurlijk helemaal gelijk en bij deze is het aangepast

Gepost door: karen | 08-07-08

De commentaren zijn gesloten.