02-07-08

Gillian Anderson wordt oorlogscorrespondent

Nadat ze negen jaar en in twee films paranormale activiteiten onderzocht in “The X-Files”, en daarna in The Last King of Scotland naar een land verscheurd door oorlog trok, gaat Gillian Anderson beide zaken combineren in haar volgende project. Anderson gaat namelijk de legendarische oorlogscorresponte Martha Gellhorn spelen in een biopic.gillian anderson

Martha Gellhorn (1908-1998) maakte reportages van de Spaanse burgeroorlog tot Vietnam en wordt algemeen beschouwd als een van de beste oorlogscorrespondenten uit de 20e eeuw. Ze was een moedige vrouw die op zoveel mogelijk fronten aanwezig wilde zijn en kritisch en sociaal bewogen schreef over de invloed van de oorlog op burgers en soldaten. Van eind jaren dertig tot in de jaren tachtig was ze actief, van de politionele acties in Indonesië tot - in 1983 nog - de burgeroorlog in El Salvador. Pas toen de oorlog in Bosnië in 1992 uitbrak besloot ze dat ze te oud was om andermaal naar het front af te reizen.

Gellhorn reisde met schrijver Ernest Hemingway in 1937 naar Spanje om er de burgeroorlog te verslaan. Later in 1940 trouwden, maar de twee grote en ambitieuze ego’s verdroegen elkaar niet erg goed. Zij was een beter journalistiek schrijver, hij was een getalenteerd romanschrijver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verslechterde hun relatie ingrijpend, zij verliet hem en ze scheidden in 1945. Hoewel bekend door haar carrière als oorlogsverslaggever was Gellhorn geen onverdienstelijk fictieschrijver die vijf romans, veertien novellen en twee verhalenbundels schreef. Na Gellhorns dood werd ter ere van haar de Martha Gellhorn Prize for Journalism ingesteld een Britse prijs voor bijzondere oorlogsverslaggeving.

Het verhaal wordt gebaseerd op de roman ‘Martha Gellhorn: A 20th Century Life’ van Caroline Moorehead. Sharman MacDonald, de moeder van Keira Knightley, zal het scenario schrijven. Voor de 39-jarige Anderson was deze biopic haar droomproject, maar aanvankelijk vond ze niet genoeg centen om definitief groen licht te krijgen. In de Britse krant The Daily Express stond het volgende te lezen: "Gillian has been desperate to play this role. We were beginning to wonder whether it would ever happen. Gillian has rarely been so excited about a part." De productie zal volgend jaar beginnen nadat Anderson bevallen is van haar derde kind.  

Dan nog snel wat nieuws van de nieuwe The X-Filesfilm I Want to Believe want daarvan is een nieuwe televisiespot opgedoken die je hieronder kan vinden.

De commentaren zijn gesloten.