23-06-08

Nieuwe Oscarreglementen

oscarWanneer volgend jaar voor de 81e keer de Academy Awards worden uitgereikt, zullen er enkele veranderingen zijn tov dit jaar. Deze week zijn er immers een paar veranderingen in het reglement goedgekeurd. De belangrijkste wijzigingen bevinden zich in de categorieën “beste lied” en “beste buitenlandse film”.

Om het beste liedje te kiezen, zijn er een drietal veranderingen. Er mogen nog steeds een onbeperkt aantal liedjes van dezelfde film voor ‘consideration’ naar voren worden geschoven, maar er zullen slechts maximum twee liedjes per film kunnen worden genomineerd. Een situatie zoals de voorbije jaren waar drie liedjes van Dreamgirls en Enchanted (overigens zonder succes) waren genomineerd, kan dus niet meer.

Bovendien zullen er dvd’s met de liedjes waarop gestemd kan worden, worden verzonden aan leden van de muziekbranche die gerechtigd zijn te stemmen, en die niet aanwezig konden zijn op de jaarlijkse screening. Stemformulieren zullen met de betreffende dvd worden meegezonden. Ten slotte mogen leden die met één of meerdere liedjes kans maken, mogen niet meestemmen de eerste ronde. Zij mogen wel terug meestemmen wanneer de vijf genomineerden bekend zijn.

Dit jaar waren er verontwaardigde geluiden te horen, toen bleek dat het Roemeense 4 Months, 3 Weeks and 2 Days en het Franse Persepolis niet genomineerd werden voor de beste buitenlandse film. Ook hieraan is dit jaar gedacht, want hoewel de stemming in twee fases hetzelfde blijft, worden er vanaf volgend jaar slechts zes van de negen films die naar fase twee gaan geselecteerd door stemmen. De andere drie worden gekozen door het 20 leden tellende Foreign Language Film Award Executive Committee. Een ander comité kiest dan uit deze shortlist van negen de vijf genomineerden.

De regels van de Oscars worden elk jaar herbekeken. De uiteindelijk genomineerden worden op 22 januari 2009 bekendgemaakt, de winnaars op 22 februari 2009.

20:01 Gepost door karen in prijzen & festivals | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oscar, oscars, academy award |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.