14-06-08

The Happening

We've Sensed It. We've Seen The Signs. Now... It's Happening.

the happening poster

Alle box office-ogen zijn dit weekend gericht op M. Night Syamalan, want zijn nieuwste prent The Happening gaat dit weekend in Noord-Amerika in première. De eerste recensies zijn alvast niet positief voor de regisseur van The Sixth Sense, Unbreakable, Signs, The Village en Lady in the Water. Zo beschreef het vakblad Variety de films als “a patchy, uninspired eco-thriller that will likely wilt quickly in the summer heat.”

Bij The Los Angeles Times waren ze met “an elegant but failed creep-fest” iets milder en Manohla Dargis van The New York Times bekende dat ze The Happening wel kon appreciëren (“a divertingly goofy thriller with moments of shivery and twitchy suspense and a solid lead performance from Mark Wahlberg”). Op Rotten Tomatoes zijn ze met een score van 20% echter minder te spreken over The Happening (ter vergelijking: Indiana Jones 4 scoort 77% en Sex and the City 52%). 

Negen jaar geleden werd de regisseur met Indiase roots nog binnen gehaald als het nieuwe godenkind van Hollywood. Reden daarvoor was The Sixth Sense, een bijzonder intelligente thriller met een heel verrassend einde. “I see dead people, walking around like regular people”, werd een van de meest geciteerde filmquotes van de laatste jaren en Bruce Willis belandde weer op de A-lijst van Hollywood. 

Sinds het succes van The Sixth Sense heeft Syamalan nog vier andere films gemaakt, maar geen van hen kon het commerciële noch kritische succes van The Sixth Sense evenaren. Unbreakable (2000), Signs (2002) en The Village (2004) hadden nog hun fans, maar Lady in the Water (2006) werd door de meeste bioscoopgangers genegeerd en verdiende slechts 42 miljoen dollar van zijn budget van 75 miljoen dollar terug. In Amerika heeft The Happening alvast een R-rating gekregen wat betekent dat kinderen jonger dan 17 jaar begeleid moeten zijn van een volwassene (ook in België is de film ‘KNT’).

the happening 3

Het falen van zijn laatste films heeft Syamalan echter geen deuk in zijn ego bezorgd en hij vindt dan ook niet dat zijn carrière in het slop zit: “I don’t know why people would say that unless they were being very, very mean. I think people always need to have a negative slant because if you said 'he's a pretty good guy and he's doing pretty well', that's not worthy of journalism. It has to be you're either going down or you're going up." 

Sinds The Sixth Sense heeft de studio M. Night Syamalan altijd een zeer grote creatieve autonomie gegeven, voor zowel de regie als de scenario’s van zijn films. Als The Happening het niet goed doet aan de box office zou daar wel eens verandering in kunnen komen. En Syamalan heeft al geen goede relatie met het systeem in Hollywood, wat zich uitte in een ruzie met Disney tijdens de promotie van Lady in the Water. 

Warner Bros pikte het sprookje over een waternimf op, maar wist er geen winst mee te maken. Het dispuut met Disney zorgde ervoor dat Syamalan twee jaar geleden een boek schreef met zijn versie van het verhaal. Syamalan zegt daarover: “My job is to make original movies in a mainstream way, and that’s what I have been trying to do”. Hij krijgt de steun van zijn hoofdrolspeler Mark Wahlberg: "He’s a dear friend of mine. He's somebody that I have a huge amount of respect for. I think that he's one of the real unique visionaries in Hollywood making movies today."

the happening 1

Korte inhoud: Wahlberg speelt Elliot Moore, een leraar wetenschappen die met zijn vrouw Alma (gespeeld door Zooey Deschanel) op de vlucht slaat wanneer New York wordt geteisterd door een mysterieuze ‘ziekte’. Slachtoffers worden plots verward, stoppen met hun activiteiten en plegen zonder enige aanwijsbare reden zelfmoord, vaak op de meest gruwelijke manieren. Aanvankelijk wordt gedacht aan terroristische aanslagen, maar er blijkt toch meer aan de hand te zijn. 

Elliot en Alma nemen op hun vlucht Jess (Ashlyn Sanchez) mee, het dochtertje van Julian (John Leguizamo), een collega van Elliot die zijn vrouw wil gaan zoeken in Princeton. Tijdens hun vlucht belanden de drie, samen met andere overlevers, in de kleinste dorpen, maar ook daar heeft de voltallige bevolking zich opgehangen aan een boom, zich gestort onder een grasmachine, of een kogel door hun hoofd gejaagd. Meer vertellen van de plot zou te ver gaan, maar naarmate Elliot, Alma en Jess verder reizen, raken ze steeds meer geïsoleerd. 

Je mag dan wel voor- of tegenstander zijn van M. Night Syamalan en met zijn grote mond zien velen hem graag frontaal op zijn bek gaan, maar deze regisseur weet wel als geen ander hoe hij zijn publiek op het puntje van hun stoel moet houden. Ook in The Happening zitten een paar klassiek spannende scènes, en met een minimum aan middelen (bv. een paar bomen en een zuchtje wind) haalt de regisseur een maximum aan resultaat. Daar mag Eli Roth en zijn liters nepbloed een voorbeeld aan nemen.

the happening 2

In vergelijking met zijn vorige films heeft M. Night Syamalan voor The Happening enkele van zijn kenmerkende trucs overboord gekieperd en heeft hij gekozen voor een meer rechtlijninge aanpak. Het meest opvallend is daarbij de afwezigheid van een grote plottwist op het einde (zie vooral The Sixth Sense, Unbreakable en The Village). 

Syamalan is een regisseur met een unieke visuele stijl en deze is in The Happening dan ook weer heel verzorgd. Ook al zitten er gaten in het scenario, heeft Mark Wahlberg al beter geacteerd en zijn niet alle dialogen om over naar huis te schrijven, de muziek van James Newton Howard en de beelden maken veel goed. En de verklaring van de mysterieuze zelfmoorden is misschien onrealistisch, maar niet eens zo ver gezocht. Trouwens als Spielberg met het einde van Indiana Jones and the Kingdom of the Krystal Skull wegkomt, waarom Syamalan dan niet met dit? 

Titel: The Happening
Jaar: 2008
Genre: thriller, science fiction, mysterie
Regie: M. Night Syamalan
Cast: Mark Wahlberg (Elliot Moore), Zooey Deschanel (Alma Moore), John Leguizamo (Julian), Ashlyn Sanchez (Jess), Betty Buckley (Mrs. Jones)
Quotering: imdb: 63
Mijn quotering: ***1/2
Officiële website: http://www.thehappeningmovie.com/
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0949731/

De commentaren zijn gesloten.