13-06-08

Trailer: Miracle at St. Anna

miracle at st annaAls hij geen ruzie maakt met Clint Eastwood, maakt Spike Lee ook nog films. Zijn nieuwste is Miracle at St. Anna over een divisie van het Amerikaanse leger die bestaat uit enkel zwarte soldaten. Ze zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Toscane, Italië waar ze de tragedies en triomfen van de oorlog persoonlijk ondervinden wanneer ze in vijandelijk gebied vast komen te zitten en van hun eenheid worden gescheiden.

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van James McBride die ook het scenario voor zijn rekening nam. De trailer ziet er visueel alvast prachtig uit en toont een kant van Spike Lee die we nog niet eerder hebben gezien. De trailer slaagt er ook in het verhaal van de film te vertellen zonder echt veel van de plot prijs te geven. 

Tijdens de opnames van de film (die een budget kreeg van 45 miljoen dollar) kreeg Lee het aan de stok met een groep voormalige partizanersoldaten, Italiaanse soldaten die tegen Mussolini en Hitler vochten. In de film zit ook een scène die verwijst naar het bloedbad van St. Anna, waar 560 burgers (voornamelijk vrouwen, kinderen en oudere mannen) vermoord en verbrand werden door Duitse troepen. Volgens de voormalige soldaten heeft Lee de geschiedenis rond dit slachtveld veranderd in zijn voordeel en zij eisten dat deze scènes uit de film werden geknipt. 

De film begint blijkbaar in het niet zo verre verleden met o.a.  John Turturro en Joseph Gordon-Levitt en vertelt dan met flashbacks wat er in Toscane is gebeurd. Het lijkt er wel op dat de enige blanken in de flashbacks nazi’s zijn. Wat zou Eastwood daarvan zeggen? Miracle at St. Anna heeft nog geen Belgische release datum.

De commentaren zijn gesloten.