12-06-08

Teaser trailer: The Curious Case of Benjamin Button

“My name is Benjamin Button and I was born under unusual circumstances.” Dat is de eerste zin van de teaser trailer van The Curious Case of Benjamin Button, een film die niet alleen omwille van zijn orginele verhaal de filmgeschiedenis zal ingaan. Benjamin Button is namelijk ook de derde keer dat David Fincher en Brad Pitt zullen samenwerken. De vorige keren leidde dat tot Se7en en Fight Club, en dus wordt verwacht dat ook The Curious Case of Benjamin Button weer tot iets bijzonders zal leiden.

the curious case of benjamin button

Het verhaal is gebaseerd op een gelijknamig kortverhaal van F. Scott Fitzgerald waarin een man geboren wordt als 80-jarige en vervolgens jonger wordt in plaats van ouder. Paramount Pictures bezat al jaren de rechten op het verhaal, maar verschillende scenaristen beten al hun tanden stuk op het verhaal. Totdat Eric Roth (Forrest Gump) zijn kans waagde. Roth gooide alle pogingen van zijn voorgangers overboord en behield enkel de personages en het concept van een man die jonger wordt i.p.v. ouder. 

Zo begint Roths verhaal in 1919 met de geboorte van Benjamin Button, terwijl dat van Fitzgerald in 1860 van start ging. Buttons vader is zo geschokt door de ‘ziekte’ van zijn zoon, en de dood van zijn vrouw die in het kraambed stierf, dat hij zijn zoon achterlaat voor een willekeurige deur. Gelukkig voor Benjamin behoort de deur aan Queenie, een zwarte vrouw die zelf nooit kinderen kon krijgen en Benjamin opvoedt als haar eigen kind. 

In 1930 (Benjamin is dan 11 jaar oud, maar ziet eruit als een 65-jarige man) ontmoet hij de 6-jarige Daisy. Ze worden vrienden, maar door de uitbraak van WOII worden de twee gescheiden. Na de oorlog worden ze herenigd en tijdens de jaren ’50 — wanneer ze ongeveer even oud zijn — beginnen ze een relatie. Maar Benjamin wordt steeds jonger en beseft al snel dat hun relatie geen kans op slagen heeft en vertrekt. Het verhaal eindigt in het begin van de 21e eeuw wanneer Benjamin Button als baby sterft. 

Toen David Fincher in 2002 op het scenario van Eric Roth stuitte, was hij vooral bekend om zijn donkere thrillers (Alien3, Panic Room, The Game). Fincher zal meteen potentieel in het script en speelde het door aan zijn vriend en favoriete acteur Brad Pitt. (Naast Pitt castte Fincher o.a. Cate Blanchett (als Daisy), Tilda Swinton, Julia Ormond, Elle Fanning en Elias Koteas.) 

Vervolgens spendeerde Ficnher twee jaar samen met Roth om het scenario te herschrijven. Fincher is immers een zeer donkere regisseur en hoewel hij met deze film het thrillergenre verlaat, wou hij ook geen liefdesverhaal maken: "I think it's a story about death: To love somebody enough to be there when they breathe their last breath." Zo werd de setting verplaatst van Baltimore naar New Orleans, omdat de laatste stad meer geschiedenis heeft. 

De laatste belangrijke beslissing voor Fincher was hoe de personages in de film geloofwaardig ouder en jonger te laten worden. Daarvoor gebruikt de regisseur de zgn. ‘motion capture’-techniek waardoor acteurs een ander gezicht konden krijgen (een soort virtuele Face Off). Het resultaat hiervan is dat alle shot van Benjamin Button in de film effectief het gezicht van Brad Pitt hebben. Swinton is alvast onder de indruk van de techniek: "The programs they developed for that are just going to blow everything out of the water. I think it’s going to be extraordinary." 

The Curious Case of Benjamin Button komt op 28 januari 2009 uit in België, een datum om te onthouden. De intrigerende teaser trailer vind je hieronder.

De commentaren zijn gesloten.