07-06-08

Tweede biopic over Marvin Gaye

Volgens Variety werkt regisseur F. Gary Gray aan een biopic over de legendarische zanger Marvin Gaye. Voorlopig gaat de film door het leven als Marvin: The Life Story of Marvin Gaye. De 39-jarige regisseur van The Negotiator, The Italian Job en Be Cool wou al lang het verhaal van Gaye vertellen, maar tot nu toe bleken de rechten op de muziek van Gaye een te hoog struikelblok.

marvin gaye - what's going on

Marvin Pentz Gay werd op 2 april 1939 geboren als zoon van domineer Marvin Gay. Als eerbetoon aan Sam Cooke voegde hij een “e” aan zijn achternaam voordat hij zijn muzikale carrière begon bij plaatselijke groepen (hoewel sommige bronnen beweren dat de “e” er kwam om verwarring met het Engelse woord ‘gay’ te vermijden). In 1961 trok Gaye naar het legendarische Motown label waar hij aanvankelijk als sessiedrummer aan de kost kwam. Met hits als How Sweet It Is, I Heard It Through The Grapevine en Ain’t That Peculiar werd Gaye al snel de populairste zanger uit de Motown stal. 

In 1971 bracht Gaye de door hemzelf geproduceerde LP What’s Going On uit waarmee hij afstapte van de hitparadenummers en de weg van de maatschappijkritische songs insloeg (zoals het titelnummer, Save The Children, Mercy Mercy Me en Inner City Blues). Dit album wordt als een van de meest invloedrijke platen uit de Amerikaanse muziek beschouwd. Na zijn volgende soloplaat Let’s Get It On (1973) raakte Gayes carrière in het slop, kwam er een einde aan zijn huwelijk en kende hij drugsproblemen. 

In 1981 verbleef Gaye een jaar in Oostende, waarna hij in 1982 een comeback maakte met het nummer Sexual Healing. Voor dit nummer kreeg Gaye een Grammy Award in 1982. Gaye keerde terug naar zijn familie in de Verenigde Staten, maar tijdens een hoogoplopende ruzie met zijn vader, schoot Gaye sr. zijn zoon neer. Marvin Gaye overlijdt op 1 april 1984, een dag voor zijn 45e verjaardag. 

C. Gaby Mitchell werkt momenteel aan een scenario, waarna de producenten volgende week op zoek gaan naar een geïnteresseerde studio. De makers hebben alvast een groot voordeel: ze hebben de rechten van alle bekende nummers van Gaye. De bedoeling is dat de acteur de songs in de film zal playbacken. Daarmee heeft deze alvast een streepje voor op Sexual Healing, een andere film over het leven van de zanger met o.a. James Gandolfini. Deze laatste zal voornamelijk focussen op de laatste jaren van de zanger omdat ze niet de rechten op de Motownnummers hebben.

F. Gary Gray benadrukt dat zijn film het volledige leven van Marvin Gaye zal belichten:  "This is my passion project, the one that I wake up every day thinking about. I'm going to tell a truthful story, and there is no shortage of drama and extreme conflict in a relationship with his father that at its core is Shakespearean and tragic.This isn't the average biopic of a rock star wrestling with drugs and women, but a man whose musical awakening became a call to action that questioned critical issues like a costly foreign war, recession, environment, inequality -- issues that are relevant now."

De commentaren zijn gesloten.