04-06-08

The Boston Strangler voor Brian De Palma

Brian De Palma gaat een film maken over The Boston Strangler. De basis voor het verhaal komt van het non-fictieboek ‘The Boston Strangler: The Public Conviction of Albert DeSalvo and the True Story of Eleven Shocking Murders’ van Susan Kelly. Laten we alvast niet hopen dat de filmtitel even lang wordt als die van het boek.

picresized_1212646479_boston

De wurger van Boston was actief tussen juni 1962 en januari 1964 en vermoordde in totaal 11 vrouwen in en rond de Amerikaanse stad. In 1965 bekende Albert DeSalvo — actief in de bouw — dat hij de Boston Strangler was. Op dat moment zat DeSalvo al in de cel wegens diefstal, gewapende overval en verkrachting. Ondanks zijn bekentenissen kon de man geen verdere details over de moorden vertrekken, waardoor de politie bleef twijfelen over zijn betrokkenheid. 

Nadat verschillende advocaten de zaak al behandeld hadden, verscheen de flamboyante F. Lee Bailey ten tonele. Maar ook hij kreeg DeSalvo niet vrij en de man werd in 1967 schuldig bevonden en kreeg een levenslange gevangenisstraf. In 1973 werd de Boston Strangler doodgestoken in zijn cel. Voor de research voor haar boek sprak Susan Kelly met lokale agenten, die er meestal van overtuigd waren dat DeSalvo niet de wurger was. Ze probeert zelf met logische argumenten aan te tonen dat er meerdere daders waren. Het boek wordt tot een filmscript bewerkt door Alan Rosen (“Head of the Class”). 

De zaak van The Boston Strangler was eerder al het onderwerp van een film uit 1968 met in de hoofdrol Tony Curtis en Henry Fonda. Deze film was gebaseerd op een boek van Gerold Frank. In de loop der jaren was de zaak nog het onderwerp van verschillende films. 

Het is niet de eerste keer dat Brian De Palma zich beroept op waargebeurde feiten. Eerder maakt hij al Casualties of War over de Vietnamoorlog, Redacted over de oorlog in Irak en The Untouchables over gansterbaas Al Capone. Bovenal doet deze nieuwe film natuurlijk denken aan The Black Dahlia, De Palma’s vorige film, gebaseerd op het boek van James Ellroy dat zijn inspiratie ook haalde uit een onopgeloste moordzaak. 

De laatste grote hit van De Palma dateert al van 1996 met Mission: Impossible. Zijn laatste films Snake Eyes (1998), Mission to Mars (2000), Femme Fatale (2002) en The Black Dahlia waren niet echt box office toppers. Dit project doet ook sterk denken aan Zodiac van David Fincher, dat vorig jaar ook geen kaskraker bleek. Over de cast is nog niets bekend.

De commentaren zijn gesloten.