31-05-08

Trailer: Burn After Reading

Amper een jaar na het succesvolle No Country for Old Men hebben Joel en Ethan Coen al hun volgende prent ingeblikt. Burn After Reading is een komisch drama in de traditie van Fargo en, vooral, The Big Lebowski. Uit de trailer lijkt het alvast een zeer slimme en grappige film te worden met typische Coen-personages die zich in allerlei nesten werken, en ook clevere dialogen, een van de handelsmerken van de broers.

Korte inhoud: CIA-agent Osbourne Cox (John Malkovich) wordt oneervol ontslagen en besluit daarop zijn memoires te schrijven waarin hij supergeheime overheidsinformatie zal bekendmaken. Zijn vrouw Katie (Tilda Swinton) besluit echter om deze informatie van Cox te stelen om tegen hem te gebruiken in hun echtscheiding. Haar advocaat verliest de disc met de informatie echter in de fitnesszaal waar ze gevonden wordt door twee werknemers, Linda (Frances McDormand) en Chad (Brad Pitt). Linda weet de sullige Chad ervan te overtuigen om de disc aan de hoogste bieder te verkopen, zodat ze met het geld haar schoonheidsoperatie kan financieren. De overheid doet echter een tegenzet en geeft speciaal agent Harry Pfarrer (George Clooney) de opdracht om de disc koste wat het kost terug te krijgen.

burn after reading 3

Ook nu weer is het scenario geschreven door Joel en Ethan Coen zelf. Het voordeel daarvan is dat vrijwel alle personages geschreven zijn met een specifieke acteur in het achterhoofd. De meeste acteurs in de cast van Burn After Reading zijn dan ook Coen-habitués zoals George Clooney en Frances McDormand. Voor John Malkovich is het de eerste keer dat hij opduikt in een film van de Coens, maar beide partijen waren uitermate opgetogen met deze eerste samenwerking. Ook Brad Pitt en Tilda Swinton duiken voor de eerste keer in Coenland. 

Alle acteurs hebben ooit al samengewerkt in één of andere film (Clooney en Swinton onlangs nog in Michael Clayton), en daardoor ontstaat onmiddellijk chemistry tussen de castleden. Daar kan een film alleen maar beter van worden, en dat was ook belangrijk omdat Burn After Reading een zeer strikt opnameschema had. Dat is dan weer nadeel van werken met zoveel bekende acteurs. De opnames begonnen in augustus 2007 en eindigden in november datzelfde jaar. Bovendien moesten de opnames ook nog worden stilgelegd omdat Clooney betrokken was in een motorongeluk.

burn after reading 2

Ondanks alle typische Coen-elementen en acteurs, is er bij Burn After Reading toch één grote afwezige. En dat is cinematographer Roger Deakins. Hij werkt al sinds Miller’s Crossing in 1990 samen met de broers, maar kon zich niet vrijmaken omdat hij werkte aan Revolutionary Road van Sam Mendes met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. De Coens vonden een waardige vervanger voor Deakins in de persoon van Emmanuel Lubezki, die zijn talent al liet bewonderen in het apocalyptische Children of Men.

Burn After Reading wordt dit jaar de openingsfilm van het festival van Venetië. Er zal dus schoon volk over de rode loper passeren in Italië. De film komt hier uit op 10 december 2008. De uitstekende trailer vind je hieronder.

Commentaren

The Coens rule Ziet er weer geweldig uit!

Gepost door: Kenneth | 10-06-08

De commentaren zijn gesloten.