27-05-08

Sydney Pollack (1934-2008)

Maandagnamiddag is acteur, regisseur en producent Sydney Pollack overleden aan de gevolgen van een kanker die 10 maanden geleden werd vastgesteld. Pollack werd 73 jaar en laat zijn vrouw Claire en zijn twee dochter Rebecca en Rachel na. "Sydney made the world a little better, movies a little better and even dinner a little better," aldus George Clooney die de film Leatherheads regisseerde met Pollack als uitvoerend producent.

sydney pollack

De bekendste film van Sydney Pollack was ongetwijfeld het epische romantische drama Out of Africa uit 1985 met Meryl Streep en Robert Redford. Deze prent won in 1986 de Oscar voor beste film en leverde Pollack ook een Oscar als beste regisseur op. Daarnaast sleepte de regisseur nominaties in de wacht voor They Shoot Horses, Don't They? (1969) en Tootsie (1982). Dit jaar was Pollack nog als producent genomineerd voor Michael Clayton.    

Sydney Pollack werd op 1 juli 1934 geboren en begon zijn carrière in de filmwereld als acteur. Als student ontwikkelt hij een voorliefde voor drama en hij trekt dan ook naar de toneelschool in New York. Maar hoewel hij dus begon als acteur, vestigde Pollack vooral naam als regisseur. Hij maakte in 1965 zijn regiedebuut met The Slender Thread, nadat hij eerder al afleveringen van verschillende televisieseries regisseerde. 

Pollack werkte met enkele van de grootste acteurs samen, zoals Burt Lancaster, Jane Fonda, Robert Mitchum, Al Pacino, Harrison Ford, Tom Cruise en Nicole Kidman. Hoewel hij bekende namen castte in zijn films, leverde Pollack intelligente films af, en respecteerde hij zijn publiek. "Called the quintessential 'actor's director', Sydney let the dialogue and the emotion of a scene speak for itself. Not given to cinematic tricks, his gentle and thoughtful touch and his focus on the story let us inhabit the world he created in each film," aldus Michael Apted, de voorzitter van de Directors Guild of America. 

Sketches of Frank Gehry, een biopic over de architect uit 2005, werd zijn laatste film als regisseur. Deze film werd gemaakt door productiemaatschappij Mirage Enterprises, die Pollack samen oprichtte met Anthony Minghella, die eerder dit jaar overleed (zie deze post). Als acteur zal Sydney Pollack het laatst op het scherm verschijnen in de romcom Made of Honor. Hierin is hij te zien naast Patrick Dempsey en Michelle Monaghan. Deze film komt op 18 juni in België uit. 

De vastberadenheid van Pollack om sociale thema’s in zijn films aan te kaarten, en zijn eigen politieke geweten, maakten zijn films tot de meest gerespecteerde uit de periode eind jaren  ’60 – jaren ’80. Heel wat van zijn films hadden immers een politiek tintje, zoals recent nog The Interpreter (2005) met Nicole Kidman. Maar de uitoefening van zijn beroep leidde ook tot frustraties, zoals Pollack vertelde in een interview met Entertainment Weekly in 2005: "Every time I am directing, I question why in God's name I'm doing it again. It's like hitting yourself in the forehead with a hammer."

De commentaren zijn gesloten.