25-05-08

Trailer: The Edge of Love

Er is een trailer beschikbaar voor The Edge of Love, de nieuwste film van Keira Knightley over het leven van de Welshe poëet Dylan Thomas. Eens te meer duikt Knightley dus de geschiedenis in, maar in tegenstelling tot Silk, Pride and Prejudice en King Arthur, gaat ze deze keer — zoals in Atonement vorig jaar —maar één eeuw terug in de tijd.

Dylan Thomas werd immers geboren in  1914 in Swansea, Wales. Op de middelbare school manifesteert zijn passie voor poëzie en literatuur zich, en de schoolkrant publiceert zijn eerste gedicht The Son of the Mischievous Dog. In 1934 verschijnt die eerste dichtbundel, 18 Poems, die in literaire kringen op veel bijval kan rekenen. Intussen huurt hij een kamer in Londen, waar hij zich ontpopt tot een zwaar drinker.

Zijn tweede bundel, 25 Poems, die ook een pak gedichten bevat uit de productieve periode 1933-1934, verschijnt in 1936, terwijl Thomas in armoede in London en Wales leeft. De terugkerende thema's in zijn poëzie zijn leven, dood, nostalgie en het verlies van onschuld. In 1936 leert hij de Ierse danseres Caitlin MacNamara kennen in een pub in Engeland. Macnamara en Thomas huwen het jaar nadien en hoewel het huwelijk standhoudt, is het van bij het begin stormachtig: geldproblemen, drankproblemen (ook Caitlin Macnamara is een zware drinker) en ruzies. Samen krijgen ze twee zoons en een dochter.

the edge of love 2

De grote doorbraak naar internationale roem komt er voor Thomas met de bundel Death and Entrances (1946). In april 1953 vertrekt hij naar de VS voor de Amerikaanse première van Under Milk Wood. Opnieuw vallen hem enorme successen ten deel. Op 5 november 1953 gaat hij op stap en keert meer dood dan levend terug in het hotel. Algemeen wordt aangenomen dat de combinatie van drank ("I've had 18 straight whiskies. I think that's the record", had hij die avond nog gezegd) en zijn suikerziekte hem fataal werd. Dylan Thomas raakt in coma en sterft op 9 november. 

Na zijn dood is de belangstelling voor het werk van Dylan Thomas vanaf de jaren ‘60 alleen maar toegenomen. Vooreerst is er uiteraard de kwaliteit van zijn werk, waarin de klankkleur van de woorden en het ritme van de zinnen in belangrijke mate de gedichten bepalen. Daarnaast is er ook de mythevorming: Dylan Thomas wordt vaak ingedeeld bij de artiesten die ten onder gingen aan hun eigen succes (James Dean, Arthur Rimbaud, Kurt Cobain).

the edge of love 1

Er wordt al sinds 2006 gewerkt aan The Edge of Love die eerst de titel The Best Time of Our Lives meekreeg. Het is overigens geen toeval dat Knightley de hoofdrol speelt in deze historische film, want haar moeder Sharman Macdonald schreef het scenario. Eerst zou Lindsay Lohan overigens de  twee vrouwelijke hoofdrol voor haar rekening nemen, maar door Lohans fratsen naast de filmset en de bijbehorende aandacht in de tabloids, werd zij echter gelukkig vervangen door Sienna Miller. 

De trailer legt al de basis van het verhaal uit en het lijkt een bitterzoet literair drama te worden. De film focust vooral op de driehoeksrelatie tussen Caitlin MacNamara (Miller) en Dylan Thomas (Matthew Rhys) en hun vriendin Vera Philips (Knightley). Vera’s man William Killick (Cillian Murphy) kan de relatie tussen de drie niet meer aanzien en trekt met een geweer naar het huis van Thomas. 

Voor de zangpartijen in de film nam Knightley lessen zodat ze niet door de mand zou vallen. De film wordt geregisseerd door de Brit John Maybury die eerder met Knightley The Jacket maakte. The Edge of Love komt op 28 juni in de Britse zalen, verwacht wordt dat hij dit najaar de Noordzee oversteekt.

De commentaren zijn gesloten.