20-05-08

Trailer: Australia

20th Century Fox heeft een trailer online gegooid van Australia, de nieuwste film van Baz Luhrmann. Op deze Australia hebben we maar liefst zeven jaar moeten wachten, want sinds Moulin Rouge! in 2001 heeft Luhrmann niet meer achter een camera gestaan. Gelukkig is de vierde film van Luhrmann het wachten meer dan waard, zo blijkt uit de trailer.

Australia is een romantische avonturenfilm die zich afspeelt in het noorden van Australië net voor de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat een Engelse aristocrate Sara Ashley (Nicole Kidman) die een ranch ter grootte van de Amerikaanse staat Maryland erft. Wanneer Engelse veehandelaars dreigen haar land af te pakken, slaat ze de handen in elkaar met een ruwe veehoeder (Hugh Jackman). Hun plan is om met 2000 dieren dwars door het woeste Australische landschap te trekken. Tijdens hun reis wordt echter Darwin gebombardeerd door de Japanse troepen die eerder Pearl Harbor aanvielen.

australia 1

Het productieproces van deze film was bijna zo episch als het verhaal van de film zelf. Het was altijd de droom van Baz Luhrmann om een groot project in Australië te maken, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad eer hij de toestemming van een studio kreeg. De regisseur probeerde het project bij diverse studio’s te verkopen als een “Titanic on land”, en uiteindelijk hapte Fox toe en kreeg Luhrmann een budget van 130 miljoen dollar. 

Omdat Luhrmann een geheel Australische film wou, moest hij daarop ook op zoek naar Australische acteurs. Voor de bijrollen waren deze snel gevonden, maar de Australische supersterren voor de hoofdrollen casten, bleek een grotere opgave. Nicole Kidman zei als eerste toe en was blij om eens een film te maken zonder noemenswaardige special effects en green screens. 

Voor de mannelijke hoofdrol liet Luhrmann zijn oog vallen op Russell Crowe, maar deze eiste al snel meer loon en een hand in het script. Omdat Crowe niet wilde inbinden, ging de regisseur aankloppen bij Hugh Jackman, die wel instemde met het vooropgestelde loon. Toen Crowe daarop alsnog wou inbinden, kreeg hij van Luhrmann definitief de bons. Ondertussen was de productie al wel meer dan een jaar uitgesteld.

australia 3

In de lente van 2007 kon er eindelijk opgenomen worden, en dit voor negen maanden. Doordat Luhrmann constant scènes opnieuw filmde, ging de film echter snel over zijn budget. Door wateroverlast van hevige regens en slechte lichtinval liep Australia ook snel een grote vertraging op en Luhrmann moest gaan bedelen voor nieuwe financiën. 

Het is echter niet ongewoon dat zulke megaproducties over hun budget gaan en vertraging oplopen, een decennium geleden gebruikte ene James Cameron zijn eigen geld om Titanic af te krijgen. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen. De eerste beelden van Australia zien er alleszins schitterend uit. De film komt op 24 december 2008 uit in België.

De commentaren zijn gesloten.