17-05-08

Michael Moore maakt sequel Fahrenheit 9/11

Ook de controversiële documentairemaker Michael Moore bevindt zich momenteel in Cannes waar hij promotie maakt voor zijn nieuwste project, een sequel op de succesvolle documentaire Fahrenheit 9/11 uit 2004. Moore ziet de film echter niet zozeer als een vervolg, maar als een voortzetting van een serie die in 2002 begon met Bowling for Columbine en vorig jaar verder ging met Sicko.

fahrenheit 9-11De regisseur werkt al enkele jaren aan de film, die voorlopig door het leven gaat onder de titel Fahrenheit 9/11 1/2, en wil hem nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind dit jaar uitbrengen. Naar eigen zeggen zal Moore zulke gevoelige onderwerpen aanhalen, dat de film waarschijnlijk beter niet gemaakt zou worden: "It's something I shouldn't make, something that is dangerous". 

Moore zal deze keer niet enkel de “Bush administration” bekritiseren, maar ook een onderzoek instellen naar "the role of the U.S. in the world, in areas ranging from foreign policy to industry, during the nearly eight years since President Bush took office." De Verenigde Staten bevindt zich momenteel nl. in een economische impasse en met militaire conflicten in Irak en Afghanistan vraagt Moore zich openlijk af of Amerika zich in een gelijkaardige situatie bevindt als het Romeinse Rijk voor zijn val.

Met deze onderwerpen wordt Fahrenheit 9/11 deel 2 alvast een commercieel risico aan de box office. Recente films als Stop Loss en In the Valley of Elah, die over gelijkaardige onderwerpen gingen, bleken immers grote flops. Volgens Moore is het falen van deze film te wijten aan het feit dat de meeste Amerikanen de oorlog niet langer steunen. Dit in tegenstelling tot 2004 toen Fahrenheit 9/11 uitkwam en het volk nog massaal achter hun president stond. 

Nog steeds volgens Moore was Fahrenheit 9/11 zo’n hit (het is met 220 miljoen dollar nog steeds de meest winstgevende politieke documentaire ooit én winnaar van de Gouden Palm), omdat het publiek was verrast was met Moores onthullingen over Bush en co. Dat wil hij nu een tweede keer voor elkaar brengen met de sequel: “What I'm going to say in this film is what probably 70 percent of them (audiences) don't want to hear." 

De Amerikaanse presidentsverkiezingen beloven alleszins een drukke periode te worden voor de politieke film want ook Oliver Stone wil zijn W., met Josh Brolin als George W. Bush, nog voor de verkiezingen in de zalen hebben.

De commentaren zijn gesloten.