13-05-08

Maak plezier en lach, zorgen voor een andere dag

Drie jaar geleden circuleerde het bericht over een film rond “Fraggle Rock” (bij ons beter bekend onder de naam “De Freggels”) al even (zie deze post), en nu lijkt er schot in de zaak te komen. The Weinstein Co. wil de kinderserie van Jim Henson immers hermaken tot een “live-action musical feature”.

Er is ook al een regisseur en een scenarist, de bijna 40-jarige Corey Edwards die drie jaar geleden met Hoodwinked een eigenzinnige kijk op het sprookje van Roodkapje bracht. Momenteel werkt Edwards aan een sequel op Hoodwinked, maar daarna zet de man zich achter zijn schrijftafel om een script voor Fraggle Rock: The Movie te schrijven. 

Net als de serie, zal de film een mix worden van menselijke personages en de poppen uit de wereld van de Freggels. De hoofdpersonages Gogo, Wembley, Mokey, Boober en Red (bij ons beter bekend als Gobo, Wimmie, Mollie, Bobby en Jet) zijn allemaal  van de partij. In de grot van de Freggels wonen ook de Doozers (Doeners), die de hele dag met kruiwagentjes rondliepen en constructies bouwden die de Freggels vervolgens opaten.

fraggle_rock

 

Ook buiten de grot viel vanalles te beleven, zo zijn er de Griezels, een soort reusachtige harige wezens, die niet bekendstaan om hun intelligentie. In de tuin van de Griezels bevond zich ook de pratende composthoop Gloria, die fungeerde als het orakel van de serie. Aan de andere kant leefde Doc en zijn hond Sprokkel, die regelmatig een ansichtkaart kregen van reizende Roel, de oom van Gobo.

Het lijkt erop dat de Freggels in de film hun grot zullen verlaten en in de menselijke wereld zullen intrekken. In de details die ondertussen al zijn uitgelekt, blijkt dat de Freggels de mensen als aliens zien, wat ongetwijfeld weer zal leiden tot hilarische situaties.
 
De serie debuteerde in 1983, liep vijf seizoenen en werd in meer dan 80 landen uitgezonden. Het is de meest moralistische van Hensons creaties. De wereld van de Freggles is vrolijk en kleurrijk, maar vormt ook een complex systeem van symbiotische relaties tussen verschillende rassen (fraggles, doeners en griezels). In deze wereld behandelde Henson op een onderhoudende manier serieuze thema’s als vooroordelen, spiritualiteit, identiteit, milieu en sociale conflicten. 

De eerste drie seizoenen van de dvd’s gingen in de VS als zoete broodjes over de toonbank. Daar ligt mogelijks al een eerste motief voor de film. Maar de Weinsteins geven het natuurlijk een andere draai: “One of our main priorities when we first launched the Weinstein Company was to feature a broad range of family-friendly franchises like Fraggle Rock.”

De commentaren zijn gesloten.