11-05-08

Donnie Darko the sequel

donnie darko posterVolgens de website Screen Daily beginnen op  18 mei as de opnames van de sequel van Donnie Darko. De Britse productiemaatschappij Velvet Octopus zal op het komende filmfestival van Cannes al aanwezig zijn om de rechten op de sequel aan de man te brengen. Die voor Noord-Amerika zijn ondertussen al verkocht aan Fox. De sequel is getitelt S. Darko, en heeft een budget van circa 10 miljoen dollar (wat het dubbel is van de originele film).

Donnie Darko kwam in 2001 uit en deed het — ondanks behoorlijk enthousiaste reviews — rotslecht aan de box office. De film werd wel een verkoopsucces toen hij uitkwam op dvd en in de loop der jaren heeft hij een cultstatus opgebouwd. Ook regisseur Richard Kelly werd meteen gekatapulteerd tot het cultdom, maar hij heeft vooralsnog zijn status niet kunnen bevestigen. De opvolger van Donnie Darko, Southland Tales, laat al jaren op zich wachten. 

Het verhaal van S. Darko begint zeven jaar na het einde van de eerste film. Samantha Darko, de zus van Donnie, is ondertussen 18 jaar en trekt samen met haar beste vriend Corey op een roadtrip naar Los Angeles. Onderweg worden ze geplaagd door vreemde visioenen en bizarre situaties. 

Daviegh Chase herneemt haar rol als Donnie Darko’s zus Samantha, en krijgt het gezelschap van o.a. Ed Westwick (“Gossip Girl”, Children of Men), Briana Evigan (Step Up 2) en Justin Chatwin (War of the Worlds). Chase is de enige die de overstap maakt naar de sequel, want Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Patrick Swayze en Maggie Gyllenhaal laten Donnie Darko 2 zeer wijselijk aan zich voorbijgaan.

donnie darko

En hoewel de producenten van de sequel wel met hem hebben gepraat, is regisseur Richard Kelly ook niet betrokken bij de productie. Hij wordt achter de camera vervangen door Chris Fisher (“Cold Case”, Dirty, Rampage), die in een statement laat weten:  "I am a great admirer of Richard Kelly's film and hope to create a similar world of blurred fantasy and reality." Simon Crowe van Velvet Octopus voegt hieraan toe: "I think there is a new generation of cinema-goers who will be very excited to see this film. Donnie's not in [the new film] but there are meteorites and rabbits."

Het is mij volstrekt onduidelijk waarom er een sequel moet komen op Donnie Darko. Het verhaal werd in 2001 netjes afgerond, zonder dat er nog losse eindjes waren en de film veroorzaakte geen volkstoeloop aan de bioscoopkassa’s. In één of ander parallel universum zou dit misschien een goed idee geweest zijn, maar nu rest mij alleen een welgemeende waarom?

 

De commentaren zijn gesloten.