05-05-08

Iron Man op nummer één

Iron Man heeft de Amerikaanse box office deze week in een ijzeren greep. Dat de film na zijn openingsweekend op de eerste plaats staat, is geen grote verrassing. Dat de film van acteur / regisseur Jon Favreau zich met 201 miljoen dollar bij de beste openingsweekends ooit schaart, is dat wel. Let wel, de film is ook in Europa al gelanceerd, dus die inkomsten zijn al meegeteld.

iron man

In Amerika rinkelden de kassa’s in 4105 schermen meer dan 100 miljoen keer en dat is meteen de op één na beste opener voor een film die geen sequel is. Alleen Spider-Man deed in 2002 beter met 114, 8 miljoen dollar. Het budget van 130 miljoen is na drie dagen al terug verdiend.

De beste openers:

1. Spider-Man 3 - $151m
2. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest - $136m
3. Shrek the Third - $122m
4. Spider-Man - $115m
5. Pirates of the Caribbean: At World's End - $115m
6. Star Wars: Episode III - $108m
7. Shrek 2 - $108m
8. X-Men: The Last Stand - $103m
9. Harry Potter and the Goblet of Fire - $103m
10. Iron Man - $101m 

Al deze cijfertje zijn opstekers voor Marvel Studios, voor wie Iron Man het debuut betekende voor hun nieuwe ondernemingsplan. "It's the perfect way to start the new studio, to blast it off. We're fortunate to have this powerful Marvel brand which means something for movie-goers around the world”, Aldus David Maisel van Marvel. 

Korte inhoud: Iron Man is gebaseerd op een comic book van Marvel over de gelijknamige superheld die wordt gespeeld door Robert Downey Jr. Tony Stark is de gewone naam van de superheld die in het dagelijks leven wapenproducent is. Door een ongeval met één van zijn eigen wapens, wordt Stark echter geconfronteerd met de zonden uit zijn verleden. Hij besluit om Iron Man te worden en het kwade in de wereld te bestrijden. 

De film betekent in ieder geval een succesvolle comeback voor Robert Downey Jr., een van de talentvolste acteurs van zijn generatie die helaas meer in de media kwam met zijn aanhoudende drugsverslaving dan met zijn films. Andere rollen zijn er voor Terrence Howard, Jeff Bridges en Gwyneth Palthrow. 

Met de première van Iron Man is het zomerseizoen officieel van start gegaan. De volgende afspraak aan de box office is binnen twee weken wanneer Indiana Jones and the Kingdom of the Krystal Skull in première gaat. Hieronder vind je nogmaals de trailer van Iron Man. Iron Man 2 staat overigens al op het programma voor 4 juni 2010.

De commentaren zijn gesloten.