23-04-08

19 Kanshebbers voor de Gouden Palm 2008

Vandaag is de line-up bekendgemaakt van het 61e Filmfestival van Cannes dat van 14 tot 25 mei zal doorgaan in de Franse badstad. Negentien films werden geselecteerd voor de prestigieuze Gouden Palm. Daarnaast zullen ook een paar belangrijke films buiten competitie in première gaan.

cannes 2008

In de competitie vinden we o.m. Changeling, de nieuwe film van Clint Eastwood. De opvolger van Letters from Iwo Jima en Flags of Our Fathers is een thriller geworden die gesitueerd is in de jaren ’20 van vorige eeuw en gaat over een vrouw wiens zoon is gekidnapt. In de hoofdrollen zien we o.m. Angelina Jolie, John Malkovich en Amy Ryan. 

Eastwood krijgt concurrentie in de vorm van The Palermo Shooting, de nieuwe film van Wim Wenders, Guerrilla, de nieuwe van Steven Soderbergh over Che Guevara, Synecdoche, New York, het regiedebuut van de geniale scenarist Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind) en Linha de Passe, de nieuwe van Walter Salles. Ook de Belgische broers Dardenne zijn met hun nieuwe film Le Silence de Lorna in de running voor de Gouden Palm. Ze wonnen deze prijs al twee keer, voor Rosetta en L’Enfant. 

Ook buiten de competitie is er echter heel wat te beleven in Cannes, zo zal Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull er in wereldpremière gaan in het bijzijn van het merendeel van de cast. Ook Woody Allen zal zijn nieuwste prent Vicky Cristina Barcelona komt voorstellen, en ook de animatiefilm Kung Fu Panda wordt in Cannes voorgesteld. 

Ook Hollywoodsterren als Penelope Cruz, Woody Allen en Benicio Del Toro zullen naar de rode loper van de Croisette afzakken. Quentin Tarantino zal dan weer een workshop regisseren geven. Natalie Portman en Alfonso Cuaron zullen in de jury zetelen, die wordt voorgezeten door Sean Penn. Opvallend is dat geen enkele Britse film in de selectie zit. Vorig jaar ging de Gouden Palm naar het Roemeense abortusdrama 4 Months, 3 Weeks and 2 Days. 

Ten slotte nog een woordje over de poster van dit jaar die bestaat uit een foto van regisseur David Lynch. Een mysterieuze poster dus.  

DE OFFICIËLE SELECTIE:

Three Monkeys (Nuri Bilge Ceylan, Turkey / France / Italy)
Le Silence De Lorna (Jean-Pierre & Luc Dardenne, France / Belgium)
A Christmas Story (Arnaud Desplechin, France)
Changeling (Clint Eastwood, USA)
Adoration (Atom Egoyan, Canada)
Waltz With Bashir (Ari Folman, Israel)
La Frontiere De L'Aube (Philippe Garrel, France)
Gomorra (Matteo Garrone, Italy)
Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, USA / France)
My Magic (Eric Khoo, Singapore)
La Mujer Sin Cabeza (Lucretia Martel, Argentina / Spain)
Serbis (Brillante Mendoza, Philippines)
Delta (Kornel Mondruczo, Hungary / Germany)
Linha De Passe (Walter Salles, Brazil)
Il Divo (Paolo Sorrentino, Italy)
Leonera (Pablo Trapero, Argentina / South Korea)
The Palermo Shooting (Wim Wenders, Germany)
24 City (Jia Zhangke, China)
Che (Steven Soderbergh, USA / Spain / France)

* Archief:

Gouden Palm gaat naar Roemenië (28/05/2007)
Selectie 2007 (19/04/2007)
Ken Loach wint de Gouden Palm
(29/05/2006)
Selectie 2006
(20/04/2006)
Gouden Palm 2005: L'Enfant
(22/05/2005)
L'Enfant geen topfavoriet
(19/05/2005)
Gouden Palm 2004: Fahrenheit 9/11
(24/05/2004)
Applaus voor Fahrenheit 9/11
(18/05/2004)
Kill Bill Vol.2 in Cannes
(17/05/2004)

Commentaren

persoonlijke uitnodiging ;) hoi Karen, zaterdag is de eerste ronde uit een 3-delige filmquiz. Zorg dat je er bij bent en dat je één van de dvd's in de wacht kan slepen.
groetekes, dave.

Gepost door: dave | 23-04-08

De commentaren zijn gesloten.