29-03-08

Trailer: The Tracey Fragments

the tracey fragmentsIn de vorige post over Smart People had ik het al even over The Tracey Fragments en hier volgt dan de echte preview van deze film. De hoofdrol hierin is weggelegd voor de nog steeds maar 21-jarige Ellen Page, die na Hard Candy en Juno opnieuw in de huid kruipt van een getroubleerde teenager. Nadat ze dit jaar al een Oscarnominatie kreeg voor Juno, speelt Page hier kennelijk weer de pannen van het dak, althans volgens Cinematical: “You name it, she conquers: from the cursing, to the partial nudity, to the attempted rape, Page pumps every inch of her soul into the role. And boy, does she get it right.”

Page speelt de 15-jarige Tracey Berkowitz die naakt gewikkeld in een douchegordijn wordt geïntroduceerd aan de kijker. Berkowitz zit bovendien op een lijnbus en is op zoek naar haar jonge broer Sonny die gelooft dat hij een hond is. Tracey’s zoektocht leidt haar naar de donkere onderbuik van de stad, door de emotionele luchtbel die haar thuis is, langs de brutaliteit van school, het kat-en-muisspelletje dat ze houdt met haar pyschiater en haar fantasieën over Billy Zero, haar vriendje en haar rock ’n rollheld. Ze komt in contact met enkele ongewone inwoners van de stad, zoals Lance, haar redder die uiteindelijk haar leven in gevaar brengt. Het verhaal van Tracey mengt de waarheid met leugens en hoop met wanhoop naarmate we dichter komen bij de waarheid achter Sonny’s verdwijning. 

Het is een heel eigenaardige, maar ook intrigerende korte inhoud, en het lijkt wel een David Lynch voor en met tieners. De film is ook een eigenaardig vormexperiment want gedurende de hele film wordt er gebruik gemaakt van split screens. Daardoor krijg je een soort Mondriaan-stijl, die door de ene wordt gehaat en door de andere gesmaakt (“The Tracey Fragments is a film that gets right inside the mind of an adolescent girl. Why you'd want to go there in the first place remains a mystery.”) 

Regisseur van dit experiment is de Canadees Bruce McDonald (“Degrassi: The Next Generation” en “Queer as Folk”) die zijn inspiratie vond bij The Tomas Crown Affair (1968) waarin een split screen de juwelenroof toonde vanuit het perspectief van enerzijds Steve McQueen en anderzijds Faye Dunaway. Toen hij het scenario (geschreven door Maureen Medved gebaseerd op haar eigen roman) in handen kreeg, leek het McDonald dan ook de geknipte film voor zijn droom: “To me, it seemed a good fit. It’s a perfect story: it’s about a young person who is trying desperately to put the pieces together of how she lost track of her brother. And the title was screaming at me. I thought we could do a cubist film, a pop art film, or a combination of both.” 

The Tracey Fragments is opgenomen op 14 dagen tijd, maar door de ongewone stijl duurde het 9 maanden om de film te monteren. Als onderdeel van de Canadese release datum zette de producent overigens alle originele opnames op het internet en moedigden ze fans aan om de film te hermonteren in de manier waarop zij de film beleefden. De resultaten variëren van music videos over trailers tot een ganse film, die deze keer wel lineair is gemonteerd. De resultaten kan je zien op de officiële website. 

The Tracey Fragments werd vorig jaar al vertoond op het Berlijnse filmfestival, en heeft helaas nog geen Belgische release datum. Maar de film is er zeker eentje om op dvd te bekijken.

Commentaren

*** Heel fijne zondag gewenst
Groetjes

Gepost door: marc | 30-03-08

De commentaren zijn gesloten.