19-03-08

Plannen voor nieuwe film rond Jack Ryan

jack ryan collection 1Paramount Pictures wil nieuw leven blazen in de franchise rond CIA-analist Jack Ryan. Momenteel onderhandelt de studio daarvoor met regisseur Sam Raimi (Spider-Man, The Evil Dead). De bedoeling is om meteen verschillende films te maken, die Raimi zou ontwikkelen en regisseren, en die draaien rond een jonge Ryan.

Het personage van Jack Ryan is gecreëerd door auteur Tom Clancy, die de analist in 1984 liet debuteren in ‘The Hunt for Red October’. De nu 61-jarige Clancy is vooral bekend om zijn politieke thrillers die zich afspelen bij inlichtingendiensten en militaire instanties. Zijn eerste boeken gaan vooral over de Koude Oorlog, en laten zich kenmerken door nauwgezette research en een grote mate van realisme. 

Dat ontdekte ook Hollywood al snel en met The Hunt for Red October kwam in 1990 de eerste ‘Jack Ryan’-film uit. In deze eerste film werd het personage nog gespeeld door Alec Baldwin, maar het is vooral met de vertolking van Harrison Ford dat Ryan bekend werd. Ford speelde het personage in Patriot Games (1992) en Clear and Present Danger (1994). In 2002 werd al eens geprobeerd om Jack Ryan te reanimeren, maar The Sum of All Fears, met deze keer Ben Affleck als Ryan, was niet echt een kassucces. De vier films brachten samen wel meer dan 780 miljoen dollar op. 

Paramount is op zoek  naar een scenarist om een eerste versie van een mogelijk scenario te schrijven. Rond deze periode zou Raimi klaar moeten zijn met de opnames van zijn nieuwe film Drag Me to Hell (met Alison Lohmann ipv Ellen Page). De studio hoopt de nieuwe Jack Ryan dan ook al in de zomer van 2010 in de bioscoop te krijgen. 

Sam Raimi is naar eigen zeggen een grote fan van het personage. Paramount was dan weer zeer te spreken over de manier waarop Raimi in het verleden een succesvolle filmfranchise weet te regisseren. Voor Raimi ten tonele verscheen, waren eerder al Philip Noyce (Patriot Games, Clear and Present Danger) en Fernando Meirelles (Cidade de Deus, The Constant Gardener) genoemd als mogelijk regisseurs. Voor de rol van de jonge Ryan circuleert momenteel de naam van Ryan Gosling.

De commentaren zijn gesloten.