18-03-08

Anthony Minghella (1954-2008)

De  imdb meldt dat de Britse regisseur Anthony Minghella op 54-jarige leeftijd is overleden in het Londense Charing Cross Hospital. Minghella ging er binnen voor een routine operatie in zijn nek, maar kreeg na de operatie een fatale hersenbloeding. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

anthony mingella

Anthony Minghella was een man die op vele markten thuis was, zo werkte hij in de theater-, televisie- en filmwereld als regisseur, scenarist, componist en producent. Zijn filmdebuut maakte hij in 1990 met het romantische drama Truly, Madly, Deeply met Juliet Stevenson en Alan Rickman. 1997 was het meest succesvolle jaar uit Minghella’s carrière toen hij The English Patient maakte. De film werd, agressief gepromoot door Miramax, een enorm succes. Maar liefst negen Oscars werden uitgereikt aan The English Patient waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste scenario. 

Drie jaar later maakte Minghella de sfeervolle thriller The Talented Mr, Ripley, die hem opnieuw een Oscarnominatie voor beste scenario opleverde. In 2003 volgde Cold Mountain, dat, ondanks opnieuw een grote marketingcampagne van Miramax en een sterrencast, onder de verwachtingen bleef. Het in Londen gesitueerde Breaking and Entering (2006) en de televisiepilootfilm The No. 1 Ladies Detective Agency (2008) zijn Minghella’s laatste regieprojecten. 

Naast zijn carrière als regisseur was Minghella ook lange tijd het hoofd van het British Film Institute (BFI), een positie die hij nog niet zo lang geleden opgaf. Vorige week had Minghella nog een interview gegeven waarin hij over zijn leven na The English Patient sprak. Zelf vond hij zichzelf eerder een schrijver die toevallig regisseur werd: "I had never thought of myself as a director and found out that I was not. I am a writer who was able to direct the films that I write. Zijn films, vrijwel allemaal gebaseerd op bekende romans, worden dan ook gekenmerkt door hun grootse verhalen. 

Het onverwachte overlijden van Anthony Minghella laat de filmwereld opnieuw in shock achter. Want na de tragische dood van Heath Ledger eerder dit jaar verliest de filmwereld opnieuw veel te vroeg een creatief en talentvol man.

Commentaren

Anthony Minghella was zo'n live man, en de English Patient, wat een film!

http://84.244.161.153/

Gepost door: Pilz | 23-03-08

De commentaren zijn gesloten.