08-03-08

Trailer: 10,000 B.C.

10,000 BCDe films van de Duitser Roland Emmerich brengen doorgaans heel wat geld op ondanks hun niet al te lovende recensies. De bekendste drie voorbeelden daarvan zijn Independance Day (1993), Godzilla (1998) en The Day After Tomorrow (2004). Dit weekend komt in Amerika Emmerich’s nieuwste creatie 10,000 B.C. uit, en die lijkt geen uitzondering te zullen worden op zijn voorgangers.

10,000 B.C. is wat heet een “sweeping odyssey into a mythical age of prophecies and gods, when spirits rule the land and mighty mammoths shake the earth”. Dat klinkt als een kruising tussen 300,  Lord of the Rings, Ice Age en Harry Potter. De film draait rond een bergstam, waar de jonge jager D’Leh (Steven Strait) zijn grote liefde gevonden heeft in de persoon van de mooie Evolet (Camilla Belle). Maar mooie sprookjes duren doorgaans niet lang in zulke films en dus kidnapt een groep mysterieuze tovenaars Evolet. 

D’Leh trekt daarop met een groepje jagers naar het einde van de wereld om Evolet te redden. Tijdens hun toch ontdekken ze dat er nog beschavingen bestaan naast die van hen. Bij elke nieuwe beschaving wordt hun groepje vervoegd door leden van de desbetreffende stam. Iedereen is immers ooit het slachtoffer geworden van de boze tovenaars, en stilaan groeit D’Lehs kleine groep uit tot een heus leger. 

Gedreven door hun doel, moeten de strijders onderweg afrekenen met voorhistorische roofdieren en de meedogenloze natuurelementen. Wanneer hun heroïsche tocht zijn einde nadert, ontdekken ze nog een laatste beschaving. Hier moeten ze ten strijde trekken tegen een tyrannieke god die zijn eigen stam heeft uitgemoord. En hier ontdekt D’Leh — oh verrassing — dat hij niet alleen zijn geliefde moet redden, maar ook de hele wereld. (Dat had je trouwens van meet af aan kunnen weten, want draai de naam van D’Leh maar even om.)

In de cast treffen we weinig bekende namen aan (tenzij je Omar Sharif een bekende naam vindt), dus dat wijst erop dat het budget van 75 miljoen dollar volledig zal opgesoupeerd worden aan special effects.
De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor het openingsweekend, sommige analisten spreken al van een record voor de maand maart (dat momenteel op naam staat van 300 met ruim 70 miljoen dollar). 

De recensies van 10,000 B.C. prijzen de special effects en de epische kwaliteiten van de film, maar wijzen ook op een flauw en flinterdun verhaaltje. De Los Angeles Times omschrijft de film als volgt: "Outrageous and outlandish, Emmerich's 10,000 B.C. is easy to mock, but it is so cheerfully shameless and terminally silly -- who knew that woolly mammoths were used to build the pyramids? -- that you have to admire its effrontery and accept its creator, the man behind Independence Day and The Day After Tomorrow, as a certified crackpot visionary." 

Hieronder vind je nog de trailer van de film, die volgende week (12 maart) ook bij ons uitkomt. Het moet gezegd, die mammoeten en andere beesten zien er wel schitterend uit.

De commentaren zijn gesloten.