24-02-08

Oscarpronostiek 2008

Deze nacht worden dus de Oscars uitgereikt in Los Angeles. Wie de hele ceremonie wil zien, zal zich moeten wenden tot de betaalzender Prime, want ook dit jaar heeft Kanaal 2 ervoor gekozen om de plechtigheid niet uit te zenden. Dat is goed nieuws voor onze nachtrust, maar slecht nieuws omdat ook nu weer verschillende filmliefhebbers in de kou blijven staan. 

Meer slecht nieuws is er voor de filmsterren die graag over de rode loper paraderen, want het zou wel eens serieus kunnen gaan regenen in LA tijdens de Oscars en de het hele rode loper-gebeuren dreigt letterlijk in het water te vallen. Anyway, de genomineerden kon je al lezen in deze post, hieronder volgt een poging tot pronostiek van de winnaars.

oscars voorbereiding

 

Beste film

No Country For Old Men van de Coens en There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson zijn de grootste kanshebbers op eremetaal want zij verzamelden elk 8 nominaties. Deze twee films zijn ook de topfavorieten in de categorie beste film. De onafhankelijke komedie Juno is dan weer het grootste box office succes van de 5 genomineerden voor beste film. De andere twee kanshebbers zijn Atonement en Michael Clayton, maar zij lijken vooral als opvulling te dienen. Het zal dus gaan tussen No Country For Old Men en There Will Be Blood, met een lichte voorsprong voor de eerste film. 

Beste regie

Hetzelfde verhaal als in de categorie beste film, een strijd tussen Joen en Ethan Coen enerzijds en Paul Thomas Anderson anderzijds, met opnieuw voorsprong voor de Coens. De andere drie genomineerden zijn Jason Reitman voor Juno, Julian Schnabel voor Le Scaphandre et le Papillon en Tony Gilroy voor Michael Clayton, maar zij lijken weinig kans te maken. 

Beste acteur

Hier is er weinig strijd, want normaal gezien gaat deze Oscar naar Daniel Day-Lewis voor zijn rol in There Will Be Blood. Johnny Depp voor Sweeney Todd, Viggo Mortensen voor Eastern Promises, George Clooney voor Michael Clayton en Tommy Lee Jones voor In the Valley of Elah lijken genoegen te moeten nemen met hun nominatie. 

Beste actrice

Een moeilijke categorie om voorspellingen te doen. Ellen Page was echt geweldig in Juno en is de favoriet van het publiek, maar zullen de leden van The Academy daar ook zo over denken? Ik denk daarom dat de Oscar zal gaan naar Julie Christie voor Away From Her, een bekroning van een carrière van bijna vijftig jaar. De andere drie genomineerde zijn Keira Knightley voor Atonement, Cate Blanchett voor Elizabeth en Marion Cotillard voor La Môme. 

Beste mannelijke bijrol

Hier is Javier Bardem voor No Country For Old Men de gedoodverfde winnaar, ondanks zijn afschuwelijke kapsel. Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) zou nog een kleine outsider kunnen zijn, Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson’s War), Tom Wilkinson (Michael Clayton) en Hal Holbrook (Into the Wild) lijken kansloos. 

Beste vrouwelijke bijrol

Cate Blanchett lijkt deze award mee naar huis te nemen, ze is immers ook genomineerd in de categorie beste actrice, maar zal daar niet winnen en dus wint ze hier. Zo simpel kan het soms zijn, en dat is jammer voor Amy Ryan (Gone Baby Gone), Tilda Swinton (Michael Clayton), Saoirse Ronan (Atonement) en Ruby Dee (American Gangster). 

De rest

Beste niet-origineel scenario wordt opnieuw winst voor de Coens en hun No Country For Old Men, terwijl het beste origineel scenario maar moeilijk Juno kan ontglippen. Bij de kortfilms zou het Belgische Tangi Argentini kans maken. Als er ten slotte één categorie is, waar je weinig geld mee kan verdienen bij een gokje, is het de beste animatiefilm waar Ratatouille er met kop en schouders bovenuit steekt. 

Morgen weten we wie de uiteindelijk winnaars zijn. Voor wie op het laatste nippertje nog een pronostiekje wil wagen: bij het gokkantoor Ladbrokes zijn dit de kansen voor beste film:

3/1 – No Country For Old Men
4/1 – There Will Be Blood
6/1 – Atonement
14/1 – Juno
33/1 – Michael Clayton

Of je kan ook gratis een gokje wagen bij Joblo. Moge de beste winnen!

 *Archief Oscars;
Nominaties 2008  (22/01/2008)
De winnaars 2007 (26/02/2007)
De nominaties 2007 (23/01/2007)
Ellen Degeneres presenteert in 2007 (8/09/2006)
Ocars 2006 (6/03/2006)
Andere Oscarpresentator in 2006 (11/04/2005)

 

De commentaren zijn gesloten.