23-02-08

Tien Oscartips

academyAwardMorgenavond worden in het Kodak Theatre in Los Angeles de jaarlijkse Oscars uitgereikt. Over de kanshebbers en een pronostiek morgen meer, maar vandaag tien tips voor wie ooit de ambitie heeft om zo’n beeldje te winnen, volgens The Times. Deze tips zijn natuurlijk met een serieus korreltje zout te nemen. Of toch niet?

Een vlotte babbelaar zijn

Je film moet geen duizelingwekkende box office cijfers kunnen voorleggen om kans te maken op je Oscar. Nee, je moet vooral zien dat de mensen over je film praten en een hype creëren die nog nooit vertoond is. Als iemand de vraag stelt “Heb je die film al gezien?” wil immers niemand als een complete stommeling overkomen. 

Een goed kapsel hebben

Iedereen houdt van mensen die er goed uitzien, of ze nu voor de camera staan of erachter, de mooie mensen horen op het podium. Manicures, pedicures, waxen, botox… alle middelen zijn goed om te schitteren, want in deze tijdens van YouTube, high definition television en honderden glossy magazines zal één slechte dag je voor altijd blijven achtervolgen. Laat die decolletés en spierwitte tanden dus maar zien, want er is niks erger dan een lelijke winnaar. 

Een ‘has-been’ casten

Er is een groep acteurs die iedereen aanbidt, en vaak wordt naar hen verwezen als ‘actor’s actors’. Dat is een mooie manier om te zeggen dat ze in jaren in geen fatsoenlijke film meer hebben meegespeeld omdat ze of compleet passé zijn of in zoveel troep hebben meegespeeld om hun leningen en alimentatie te kunnen betalen. Maar de leden van The Academy houden wel van een spectaculaire comeback en zullen je er voor belonen. 

Een schandaal veroorzaken

Pleeg een misdrijf, roof je eigen bedrijf leeg, gebruik zwart geld om je film te financieren, of nog beter: veroorzaak een seksueel schandaal. De meerderheid van de stemmende leden hebben zelfs tijdens hun leven illegale dingen gedaan, ze leven immers in Hollywood voor een reden. Niemand wil herinnerd worden aan het gedrag van normale mensen, je bent één van hen. 

In LA wonen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar als je de ongelukkige keuze hebt gemaakt om je te vestigen in New York of Londen, kan je een Oscar op je buik schrijven. In Los Angeles wonen de meeste stemmers en daar moet je zijn. Daar moet je opvallen. 

Overal opduiken

Zie ook in LA wonen. Als je film een award krijgt, ga die dan persoonlijk afhalen, geef er een speech bij waarin je jezelf in de bloemetjes zet en ga vervolgens onmiddellijk naar het volgende evenement. Lach en zwaai naar de camera’s, zelfs al wint je film een prijs op één of ander godvergeten filmfestival, het is belangrijk, want dan ben je een winnaar en het publiek houdt van winnaars. 

Niet bang zijn om je handen vuil te maken

De aanval is de beste verdediging, en wanneer je je eigen film in de verf zet, heb je de kans om je concurrenten achter de schermen af te breken. Die adaptatie van die bestseller was inderdaad geweldig, maar was het boek toch niet zoveel beter? 

Een team van professionals inhuren

Achter de schermen van elke genomineerde film bevindt zich een team van koelbloedige publicisten en ‘Academy consultants’. Aangezien elke stem telt, trekken zij er met kopies van jouw film op uit om dat ene Academy lid te overhalen voor jou te stemmen. Deze mensen wil je naast je hebben en niet aan de kant van de concurrentie, want ze zijn bikkelhard. 

De verantwoordelijkheid voor alles opeisen

Ook al hebben 20 andere mensen meegewerkt aan de film, maak duidelijk dat jijzelf alles eigenhandig hebt gerealiseerd. Dat budget van 50 miljoen? Komt uit je eigen zak. Oscaruitreikingen zijn niet de moment om bescheiden te zijn, er valt immers een award te winnen. 

Een fantastische film maken

Maak een gewaardeerde film die door de critici op handen wordt gedragen, en bovendien een internationaal box office succes is. Maak een kunstwerk dat iedereen over de hele wereld raakt, en dat voor altijd zijn plaatsje in de filmgeschiedenis zal krijgen.

De commentaren zijn gesloten.