19-02-08

HD-DVD (2006-2008)

hd-dvd ripDe winnaar om de strijd van de opvolger van het dvd-schijfje kent een winnaar en dat is Blu-Ray geworden. Het Japanse Toshiba kondigde immers vandaag aan dat het stopt met de productie van HD-DVD. Enkel Paramount en Universal Pictures brachten hun films nog uit op HD-DVD, maar verwacht wordt dat zij snel de overstap zullen maken naar Blu-Ray.

De beslissing van Toshiba is geen grote verrassing, want de afgelopen maanden besliste vrijwel elke grote studio om voor Blu-Ray te kiezen. Hierdoor besloten de grote Amerikaanse winkelketens om HD-DVD niet meer in hun stock op te nemen. Waarop Toshiba vandaag wijselijk besluit om de strijd op te geven, en geen schijfjes en spelers meer te maken.

HD-DVD en Blu-Ray leverden al enkele jaren strijd voor de titel ‘next-generation dvd’s’. In april 2006 lanceerde Toshiba hun HD-DVD, en nog hetzelfde jaar kwam Sony met zijn Blu-Ray. In het begin was het een gelijkopgaande race met een verkoop die aan elkaar gewaagd was. Maar de filmindustrie sprak zijn bezorgdheid uit dat de twee formaten nieuwe ontwikkelingen in de weg stonden en alleen maar verwarrend zou zijn voor consumenten. 

Het keerpunt kwam er nadat Warner Bros onlangs besloot voor Blu-Ray te kiezen. Dat voorbeeld werd gevolgd door ketens als Wal-Mart, Woolworths en Best Buy die het Blu-Ray kamp kozen. Het feit dat Sony’s PlayStation 3 Blu-Ray bevat, zal de zwanenzang van HD-DVD ook bevorderd hebben. Het aandeel van Toshiba is vandaag al met 6% gedaald. Het bedrijf zal wel nog ondersteuning bieden aan klanten met een HD-DVDspeler, maar er zullen dus geen nieuwe films meer verschijnen. 

Het is trouwens als de derde keer dat Sony een ‘format battle’ wint. In de jaren ’80 won de VHS van Sony het van het Betamax-formaat. Hoewel Betamax een superieure kwaliteit had, gaf de langere opnametijd van de VHS uiteindelijk de doorslag (dat is 3 uren i.p.v. 1). In de jaren ’90 versloeg Sony’s dvd dan weer de MMCD van Philips en de SD van Toshiba als dvd-formaat.

19:47 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hd-dvd, blu-ray, sony, toshiba, rip |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.