13-02-08

Geen Olympische Spelen voor Steven Spielberg

steven spielbergOp de dag dat de scenaristen na drie maanden staken weer aan het werk gaan, heeft Steven Spielberg zich teruggetrokken als artistiek raadgever van de komende Olympische Spelen in Peking. Spielberg beschuldigt China ervan om te weinig te doen aan de huidige crisis in Darfur, Soedan.

Bijna 200.000 mensen zijn al vermoord in de regio in Soedan en twee miljoen mensen zijn uit hun huis gejaagd in het nu vijf jaar durende conflict. Soedan heeft een grote olievoorraad waarvan het tweederde verkoopt aan China. In ruil verkoopt China wapens aan de Soedanese overheid. China heeft daarvoor al bakken kritiek gekregen, en dat kan je als land natuurlijk niet gebruiken wanneer tijdens de zomermaanden alle spots op jou gericht zijn. 

De regisseur licht zijn beslissing toe in een persmededeling: "I find that my conscience will not allow me to continue business as usual. At this point, my time and energy must be spent not on Olympic ceremonies, but on doing all I can to help bring an end to the unspeakable crimes against humanity that continue to be committed in Darfur. Sudan's government bears the bulk of the responsibility for these ongoing crimes but the international community, and particularly China, should be doing more." 

De organisatie van de Olympische Spelen reageerde met de volgende mededeling: "The IOC recognise Darfur is a highly complex issue, with tragic circumstances, but is a matter for the UN to resolve.” Correspondenten in China noemen het opstappen van Spielberg de grootste tegenslag voor de organisatie tot nu toe. Tot vandaag is in China getracht om de politiek en de Spelen gescheiden te houden, maar daar lijkt dus nu een einde aan te komen. 

Steven Spielberg was dus aangesteld als artistiek raadgever, meer bepaald voor de openings- en afsluitingsceremonie. Natuurlijk is het een zware slag voor de organisatie als een van de beste regisseurs zichterugtrekt uit je project, maar met zijn beslissing toont Spielberg zich alvast een nobel mens die mensenrechten boven het theater van de Spelen stelt. 

Eerder hadden ook Mia Farrow en George Clooney al een brief naar de Chines president gezonden om het probleem aan te kaarten. Farrow is alvast opgetogen met de beslissing van Spielberg: "I'm delighted by his decision and it's a desperate time for Darfur, so this is a shred of good news in a very bleak week." In het raadgevend committee voor de Olympische Spelen zitten overigens ook regisseur Zhang Yimou en acteur Jackie Chan. 

Steven Spielberg kan zich nu volledig concentreren op de vierde Indiana Jonesfilm, maar hij is wel nog van plan om naar te Spelen te gaan, als toerist weliswaar: "It is also my great hope that, with renewed and intensified efforts from China, there will be peace and security in Darfur at last.”

De commentaren zijn gesloten.