09-02-08

Stakende scenaristen bereiken akkoord

Volgens Variety en The Hollywood Reporter zou de grote schrijversstaking in Hollywood maandag afgelopen zijn. De stakende leden van de WGA hebben met de Alliance of Motion Picture en Television Producers immers een “voorlopig akkoord” gesloten.

Vandaag vinden nog enkele belangrijke meetings plaats in New York en LA, en op basis wat daar wordt gezegd zullen de leiders van de WGA dan beslissen of de staking wordt beëindigd en de scenaristen maandag weer aan het werk gaan. Een samenvatting van het akkoord werd alvast geë-maild naar de 10.500 leden van de WGA. In de mail staat o.m. dat “Internet becomes the primary means of both content creation and delivery.” De scenaristen zouden o.a. beter betaald worden voor televisieprogramma’s die gestreamd worden via het internet. 

Beide partijen zijn tevreden dat de staking over is: "I personally had bet on (the strike being settled) next week, but this is great, of course, it means projects that we have been talking about for a long time will now pick up speed. The strike slowed everything down, meant projects that were in development didn't progress. So we are happy it's over", aldus Henning Molfenter, van Studio Babelsberg Motion Pictures. En bij de stakende scenaristen klinkt het zo: "While this agreement is neither perfect or all that we deserve, our strike has been a success.”

strike2

 

De staking begon op 5 november 2007 en duurde dus drie maanden en lijkt dus nu naar zijn einde te lopen. De kostprijs van de staking voor de film- en televisieïndustrie wordt geschat op meer dan 1 biljoen dollar. De afgelasting van de uitreiking van de Golden Globes van vorige maand is het meest in het oog springende gevolg van de staking, maar wellicht zullen de gevolgen op lange termijn pas nu of binnen enkele maanden zichtbaar worden. 

Zo zal het nog zeker twee maanden duren voor de productie van nieuwe televisieprogramma’s kan worden opgestart. Verschillende televisieseries hadden ook nog een aantal aflevering klaarliggen om tijdens de staking uit te zenden, maar series als “Lost” en “Heroes” zitten door hun afleveringen heen en verdwijnen nu tijdelijk van het scherm. In totaal ondervonden 65 series invloed van de staking. Eerst zal worden onderzocht welke van deze series terug op de buis komen. “House MD”, “CSI”, “Gray’s Anatomy” en “Desperate Housewives” krijgen hierbij voorrang. 

Ook de sequel van The Da Vinci Code, Angels & Demons en Shantaram met Johnny Depp zullen snel de productie hervatten. En ook de Oscarceremonies van 24 februari kan nu gewoon doorgaan, zij het dat enkele “party’s” (zoals dat van Vanity Fair) zijn afgelast. Meer info over het akkoord vind je op de site van de WGA. 

*Archief:
Geen rode loper voor de Golden Globes
(8/01/2008)
Staking
(30/11/2007)
Staking legt verschillende Hollywoodfilms lam (20/11/2007)
De gevolgen van de staking (6/11/2007)
Staking in Hollywood? (20/09/2007)

20:07 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: writer s guild, hollywood, staking, wga |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.