23-01-08

Heath Ledger (1979-2008)

Met een grote schok en vooral veel ongeloof heb ik deze morgen het nieuws gelezen dat Heath Ledger overleden is. De pas 28-jarige acteur werd dinsdagnacht dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan. Over de doodsoorzaak lopen de meningen nog uiteen, maar volgens de website van CNN zou het om een overdosis slaapmiddelen gaan. Er werd geen afscheidsbrief gevonden.

heath ledger

Heath Ledger werd op 4 april 1979 geboren in Perth, Australië. Zijn eerste filmrol bemachtigde Ledger in de lowbudget film Blackrock in 1997. Daarna deed hij auditie voor een rol in de televisieserie "Sweat" die ging over jonge sporters met Olympische ambities. Hij kon kiezen uit twee rollen, nl. die van zwemmer of die van homoseksuele wielrenner. Ledger koos de laatste omdat hij geloofde dat je als acteur unieke rollen moet accepteren die het verschil kunnen maken. Zoals vele Australische acteurs was Ledger ook even te zien in de soap "Home and Away".

Omdat zijn carrière in zijn thuisland niet echt van de grond kwam, trok Ledger naar Amerika waar hij in 1999 een rol bemachtigde in de tienerkomedie 10 Things I Hate About You. Na deze rol werd Ledger de volgende jaren vooral getypecast als tienerhunk. Daarom aanvaardde hij in 2000 een rol in het serieuze oorlogsdrama The Patriot. Ledger was bang voor typecasting en speelde de daaropvolgende jaren in diverse genres, zoals het drama Monster's Ball, de komedie Ned Kelly en de avonturenfilm A Knight's Tale.

Ledgers grote doorbraak kwam er in 2005 toen hij in Brokeback Mountain de rol van een homoseksuele cowboy speelde. Voor deze rol werden Ledger en zijn tegenspelers Jake Gyllenhaal en Michelle Williams genomineerd voor een Oscar. Hij was daarna nog te zien in Lords of Dogtown, The Brothers Grimm en Casanova. Ook in de Bob Dylanbiopic I'm Not There speelt de acteur een rol.

De laatste rol van Heath Ledger is die van de iconische The Joker in de batmansequel The Dark Knight. Deze film komt deze zomer pas uit. The Joker maakte zo'n indruk op Ledger dat hij met slaapproblemen kampte. "Vorige week sliep ik slechts twee uur per nacht, mijn lichaam was volledig uitgeput", zei de acteur onlangs.

Afgelopen zomer kwam er een einde aan Ledgers verloving met de actrice Michelle Williams. De twee leerden elkaar kennen op de set van Brokeback Mountain en kregen een dochtertje in 2005, Mathilde Rose. Ledger en Williams gingen in augustus 2007 echter uit elkaar. Voor Williams had Ledger relaties met o.a. Heather Graham en Naomi Watts. Na de breuk met Williams werd Ledger gekoppeld aan Helena Christensen en Lindsay Lohan.

brad renfroHet nieuws van de dood van Heath Ledger komt amper een week na het nieuws van de dood  van een andere talentvolle jonge acteur, nl. Brad Renfro. De 25-jarige acteur werd vorige week dood teruggevonden in zijn huis in Los Angeles. Renfro kende een drugsverleden en worstelde al enkele jaren om clean te blijven. Op zijn veertiende brak Renfro door met The Client, en na Apt Pupil van Bryan Singer gold hij als een van de meest veelbelovende jonge acteurs in Hollywood. Renfro was te zien in cultfilms als Ghost World, The Jacket, Sleepers en Bully. Zijn laatste film wordt een verfilming van het boek The Informers van Bret Easton Ellis met o.a. Winona Ryder.

Met Heath Ledger en Brad Renfro heeft Hollywood de afgelopen week twee talentvolle acteurs verloren die nog een mooie carrière te wachten stond.

Update 19u48: Ondertussen is er een eerste autopsie verricht op het lichaam van Ledger, maar die heeft de precieze doodsoorzaak nog niet aan het licht kunnen brengen. Bijkomende tests zullen uitsluitsel moeten brengen, dit zal ongeveer tien dagen duren. De wildste geruchten steken ondertussen de kop op, maar het lijkt erop dat de dood van Heath Ledger een tragisch ongeval was.

Ondertussen is Hollywood in een staat van shock belandt, enkele reacties:
Ang Lee: "Working with Ledger was one of the purest joys of my life. His death is hearthbraking."
Mel Gibson: "He was just taking off and to lose his life on such a young age is a tragic loss."
Nicole Kidman: "A terrible tragedy."
Cate Blanchett: "Shocked and very saddened by the news. My thoughts are with his friends and family"
John Travolta: "I don't know how to compare his talent to others but he touhed me deeply as a talent and it's a great loss."
Zijn ex-verloofde Michelle Williams bevond zich in Zweden voor filmopnames toen ze het nieuws vernam en was volgens haar collega's daar "devastated" door het nieuws.

*Archief:
alle artikels over Heath Ledger

09:53 Gepost door karen in biografie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: heath ledger, brad renfro, dood, in memoriam |  Facebook |

Commentaren

Schokkend nieuws.

Gepost door: Mike's Webs | 24-01-08

De commentaren zijn gesloten.