16-01-08

Geen Oscar voor Ben X

Oscarposter2008Sinds deze middag weten we dat de Oscar voor beste buitenlandse film ook dit jaar niet naar België komt. The Academy heeft nl. een shortlist vrijgegeven met daarop negen films die nog kans maken op het beeldje en Ben X van Nic Balthazar was daar dus niet bij.

De aankondiging van de negen films die nog in de running zijn, veroorzaakte heel wat commotie, want verschillende lievelingsfilms van de critici staan niet op het lijstje. De grootste afwegzige is het Roemeense drama 4 Months, 3 Weeks and 2 Days. De film won vorig jaar nog de Gouden Palm in Cannes, een European Film Award voor de beste film en kreeg een Golden Globenominatie. 

Ook het Spaans-Mexicaanse The Orphanage, het Franse Persepolis en het Taiwanese Lust, Caution (van Ang Lee) haalden niet de laatste negen. Is het trouwens toeval dat bijna al deze films heikele thema’s aansnijden (zoals abortus in 4 Months, de Islam in Persepolis) of baadden in een schandaalsfeertje (zoals Lust, Caution, meer daarover hier en hier)? The Academy blijft blijkbaar een bende conservatieve Amerikanen. 

De films die wél de shortlist gehaald hebben zijn:

The Counterfeiters (Oostenrijk)
The Year My Parents Went on Vacation
(Brazilië)
Days of Darkness (Canada)
Beaufort
(Israël)
The Unknown (Italië)
Mongol
(Kazakstan)
Katyn
(Polen)
12
(Rusland)
The Trap (Servië)

Ook The Diving Bell and the Butterfly, die zondag nog enkele Golden Globes won, haalde de negen laatste niet. Maar die film was niet eens ingestuurd, aangezien Frankrijk Persepolis stuurde.

Honderden leden van de of Motion Picture Arts & Sciences namen deel aan de eerste rond van de stemming. Nu worden er screenings gehouden van 18 tot 20 januari in Hollywood en Gotham met 10 willekeurig uitgekozen lezen van de eerste groep aangevuld met twee groepen van elk twintig personen in LA en Gotham. Deze 30 personen beslissen wie uiteindelijk de 5 genomineerden zullen worden.

De genomineerden in alle categorieën worden op 22 januari bekendgemaakt. De ceremonie vindt op 24 februari plaats in het Kodak Theatre in LA, tenminste als er dan niet meer gestaakt wordt. Vandaag is ook de officiële poster van de Oscars 2008 voorgesteld, en die poster vind je hierboven.

De commentaren zijn gesloten.