23-12-07

Movie BlogTalk 11: De beste films van 2007

movieblogtalkTradities zijn er om in ere te houden en dus krijgen jullie ook dit jaar een lijstje met de beste films van het jaar. Ook in 2007 zijn deze verpakt onder de noemer 'Movie BlogTalk' waaraan deze keer de volgende filmblogs deelnemen: Boy Meets Girl, At the Movies, Tagoean en Moviepulp. 

2008 was blijkbaar een jaar vol fantasie, wraak en complexe karakters, gekruid met een vleugje surrealisme. Zoals het past voor een aftellijstje beginnen we op nummer…11, want dit jaar speel ik vals en post ik 11 films, omdat Ratatouille op het laatste nippertje mijn top 10 nog overhoop heeft gehaald en mijn tekstjes toch al klaar waren. Here we go!

the-brave-one

The Brave One is zeker niet de allerbeste film van het jaar, en heeft ook niet het sterkste scenario. Deze film belandt toch op nummer 11 in mijn eindejaarslijstje vanwege de geweldige vertolkingen, met op kop die van Jodie Foster. (***1/2, review)

harry-potter-and-the-order-

Al de vijfde film rond tovenaarsleerling Harry Potter en duidelijk een overgangsfilm tussen de jeugdige onschuld van de vorige films en de duistere avonturen die Potter en co nog te wachten staan. Je voelt dat in het verhaal alles in gereedheid wordt gebracht voor de laatste twee Harry Potterfilms. Toch weet de Britse regisseur David Yates van Harry Potter and the Order of the Phoenix een boeiend kijkstuk te maken dat nergens verveelt. (***1/2, review)

death-proof

Het had zo mooi kunnen zijn: de combinatie Death Proof en Planet Terror zou de perfecte Grindhousefilm moeten opleveren. Helaas dachten ze daar ten huize Weinstein anders over en haalden de broers hun schaar andermaal boven. Death Proof kreeg er een half uur extra footage bij, wat een aantal leuke extra beelden opleverde, maar toch, het had zo mooi kunnen zijn… (***1/2, review)

little-children

Little Children is een film die hier — onterecht — niet zoveel aandacht heeft gekregen. Eigenlijk gebeurt er in Little Children niet meer dan twee mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen en niet weten wat ze met hun gevoelens moeten doen, omdat ze elk een partner en kinderen hebben. Dat regisseur Todd Field het toch 2 uur boeiend kan houden, is volledig de verdienste van zijn hoofdrolspelers Patrick Wilson en, vooral, Kate Winslet. (****)

ratatouille

Na het ietwat teleurstellende Cars van vorig jaar bewijst Pixar met Ratatouille dat het nog steeds de leidinggevende studio is voor animatiefilms. Een geweldig verhaal (een rat die gaat koken), gecombineerd met een flinke dosis humor, een vleugje romantiek en de fantastische Pixar-animaties. Topentertainment voor jong en oud. (****)

the-bourne-ultimatum

The Bourne Ultimatum is de perfecte afsluiter van het drieluik dat begon met The Bourne Identity in 2002. Dit is de trilogie waaraan elke actiefilm de volgende tien jaar zal worden getoetst. Vergeet James Bond, want elke zichzelf respecterende filmstudio zal de komende jaren op zoek gaan naar de nieuwe Jason Bourne. Matt Damon speelt perfect de rol van superspion met een kwetsbare kant, Paul Greengrass zorgt voor de perfecte regie. (****)

zodiac

Toen David Fincher aankondigde een nieuwe film te maken over een seriemoordenaar stond de pers al aan te schuiven om vergelijkingen te maken met Se7en. Helaas pindakaas, deze Zodiac is een totaal ander soort film dan Se7en. Meer nog dan de zoektocht naar de moordenaar, is het een boeiende karakterstudie over zij die zich te diep vastbijten in de zaak van 'the Zodiac killer' en daardoor hun ondergang tegemoet gaan. Knappe film met sterke vertolkingen. (****, review)

eastern-promises

Ik gooi het meteen in de groep: ik ben geen grote fan van David Cronenberg, en ik heb mij altijd afgevraagd waarom Crash zo'n controversiële film is want ik vind 'm in de eerste plaats gewoon oersaai en rotslecht. En als de Canadese regisseur echt hoofden wil laten exploderen (zoals in Scanners), dan moet hij dat vooral doen, maar mij laat het echt koud. Maar toen was er in 2005 A History of Violence waarin Cronenberg een beetje atypisch een behoorlijk rechtlijnige film maakt met een boeiend verhaal en geweldige vertolkingen. Wel, deze Eastern Promises is zowaar nog beter dan A History of Violence. Het is een dreun van een film over de Russische maffia in Londen met een altijd uitstekende Naomi Watts, een op dreef zijnde Vincent Cassel en een geweldige Armin Mueller-Stahl. En toch worden zij alle drie op een hoopje gespeeld door Viggo Mortensen, die geen pan op het dak laat liggen met zijn vertolking. Wie had er ooit gedacht dat Aragorn dit zou kunnen? (****)

the-prestige

Net wanneer je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, komt Christopher Nolan in The Prestige nog met onverwachte twist waardoor het hele verhaal in een ander daglicht komt te staan. Wanneer je verweesd de zaal uitstrompelt, wil je eigenlijk meteen terug naar de kassa om nog eens te gaan kijken, omdat te zien waar en wanneer je precies bent beetgenomen. Eén van de beste scenario's van 2007. (****1/2, review)

pan's-labyrinth

Strikt genomen is deze film van 2006, maar ik heb hem pas dit jaar in de bioscoop gezien. El Laberinto del Fauno is een film waarin aanvankelijk de grenzen tussen realiteit en fantasie erg duidelijk zijn, maar gaandeweg vervagen. Guillermo Del Toro maakt een film waar je in een vingerknip van het ene uiterste in het andere belandt: van sympathie en vreugde, over ongeloof en angst, tot afgrijzen, afkeur en zelfs haat. Knap. (****1/2, review)

inland-empire

Vrijdag 9 februari 2007 omstreeks 22u30 was het al zo goed als duidelijk wat voor mij de beste film van het afgelopen jaar zou worden. En op die tien maanden tijd is er inderdaad geen enkele film meer geweest die — zeker qua kijkervaring — kon tippen aan Inland Empire van David Lynch. De film is een surrealistische trip in het brein van Laura Dern, met pratende konijnen en Poolse intermezzo's. Inland Empire is een vreemde ervaring die je niet vlug vergeet en waarbij je totaal murw de bioscoop uitwaggelt. You'll love it or you'll hate it. Een droom van een film. (*****, review) 

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains

Movie BlogTalk Part 11: Top 11 van 2007

Commentaren

ben vandaag nog bezig om me een idee te vormen waarover Inland Empire uiteindelijk ging. Hij maakte in ieder geval indruk. The Prestige is een beresterke film, maar had die divxgewijs al gezien in 2006.

prettige feestdaagjes en tot later!

Gepost door: dave | 23-12-07

Al een geluk iemand met kennis Mijn titel zegt genoeg veronderstel ik? Ik ben bijzonder tevreden dat uw nummer één een goeie film is ;-). El labyrintho del fauno had ik al in 2006 gezien en ik vond dat toen ook een schitterende film! The prestige vond ik wel ok, niet veel meer, ok. Dus daar gaan we niet akkoord. Eastern promises is geweldig en staat blijkbaar op ALLE blogtalk lijstjes. Zodiac en the bourne ultimatum heb ik allebei nog niet gezien. Ratatouille is geweldig inderdaad! Little children wil ik heel graag zien, maar nog geen kans toe gehad. Death Proof vond ik teleurstellend eerlijkgezegd. En Harry Potter vond ik te weinig vertellend. Te weinig nieuwe info, gewoon verder borduren. Jammer ook daar gaan we niet akkoord ;-) Desalniettemin een goeie lijst! Tot de volgende mijn beste Karen!

Gepost door: Tagoean | 23-12-07

nummer 1 over nummer 1 zijn we het alvast roerend eens :-)

Gepost door: Horst | 31-12-07

De commentaren zijn gesloten.