17-12-07

Een paar eindejaarslijstjes

4-months-3-weeks-2-days-poster_rgbDe Vlaamse filmcritici hebben dit jaar besloten dat 4 Luni, 3 Saptamani si 2 Zile (4 Months, 3 Weeks & 2 Days) van de Roemeense regisseur Christian Mungiu de beste film is van 2007. Eerder won de film ook al de Gouden Palm in Cannes en werd hij uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar.

Echt representatief is het onderzoek echter niet want het comité van Vlaamse filmcritici telt welgeteld 15 koppen. Zij gaven op vraag van filmtijdschrift Filmmagie hun top 10 waaruit dan de Roemeense film als winnaar kwam. De film gaat over een jonge Roemeense vrouw die zwanger raakt tijdens het harde regime van Ceaucescu midden jaren ’80. 

Op nummer twee staat de western The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford van Andrew Dominik, op de Duitse film Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck.


De toptien:

1. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (Cristian Mungiu)
2.
The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford (Andrew Dominik)
3. Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck)
4. Letters From Iwo Jima (Clint Eastwood)
5. Paranoid Park (Gus van Sant)
6. Still Life (Jia Zhang-ke)
7.
Eastern Promises (David Cronenberg)
8. Stellet Licht (Carlos Reygadas)
9.
I'm not there (Todd Haynes)
10. Ratatouille (Brad Bird)

knocked up 1Naast de Vlaamse critici heeft ook het Amerikaanse filminstituut AFI zijn jaarlijkse lijst met de tien beste films van het jaar gepubliceerd. Dit lijstje is waarschijnlijk iets relevanter want samengesteld door een panel van filmmakers, critici en academici. Hoewel…

Opvallend in het lijstje van het AFI is de afwezigheid van de Britse film Atonement die vorige week nog de grote winnaar was tijdens de bekendmaking van de Golden Globe nominaties. Ook American Gangster, The Assassination of Jesse James, The Bourne Ultimatum en Eastern Promises schitteren door hun afwezigheid.

Daarentegen staat de komedie Knocked Up wel in de top 10 en het door de critici veel beter ontvangen Superbad dan weer niet.

In alfabetische volgorde:

Before the Devil Knows You're Dead
The Diving Bell and the Butterfly
Into the Wild
Juno
Knocked Up
Michael Clayton
No Country for Old Men
Ratatouille
The Savages
There Will Be Blood

archief:
AFI's 10 beste van 2006
AFI's 10 beste van 2005
AFI's 10 beste van 2004

Archief:
Vlaamse critici 2006
Vlaamse critici 2005

19:40 Gepost door karen in lijstjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaamse pers, lijst, 2007, afi |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.