12-12-07

Remake Metropolis

MetropolisKwaadaardige robotten, futuristische landschappen en een tijdloze opinie over het kapitalisme, dat zijn de hoofdingrediënten van de Duitse klassieker Metropolis van Fritz Lang. Tachtig jaar na zijn première in 1927 heeft Hollywood Metropolis herontdekt en dat betekent tegenwoordig een remake.

Het zijn producenten Thomas Schühly (Alexander) en Mario Kassar (Terminator 3, Basic Instinct 2) die met plannen rondlopen om Metropolis te remaken. Metropolis speelt zich af anno 2026. De mensheid is verdeeld in de denkers die in alle luxe boven de grond leven, maar geen enkele praktijkervaring hebben en de doeners, die ondergronds leven en alle harde werk verrichten. Eén man probeert de overstap te maken van doener naar denker. 

Schühly en Kassar praten momenteel met verschillende regisseurs, waaronder naar eigen zeggen enkele grote namen. Schühly wou nog kwijt: "With the overwhelming role technology plays in our daily lives, the growing gap between rich and poor, including the gradual elimination of the middle class, the story of Metropolis is a frightening reflection of our society that takes place in an all too possible not too distant future." 

Metropolis is één van de invloedrijkste films uit de hele filmgeschiedenis, en beïnvloedde alles van Frankenstein tot The Matrix. Het is de meest dure stille ooit met een budget dat vandaag 200 miljoen dollar zou bedragen.

Wat Metropolis nodig heeft is een regisseur die respecteert wat Lang in 1927 deed en vooral het verhaal niet probeert te vertalen in enorme vuurgevechten en een heel leger vijandige robotten. Dus absoluut geen Michael Bay, maar met de juiste regisseur, bv. Ridley Scott, Christopher Nolan, Darren Aronofsky, Terry Gilliam, Steven Spielberg of waarom niet David Lynch, zou dit wel iets kunnen worden. Maar ik blijf sceptisch.

De commentaren zijn gesloten.