01-12-07

And the money goes to...

money1Toen Camerion Diaz in 2001 haar stem leende aan het personage prinses Fiona in Shrek, kreeg ze daar een chèque voor van zes cijfers (in dollar). Nadat de derde Shrekfilm Paramount en DreamWorks Animation meer dan 320 miljoen dollar opleverde, zag Diaz haar loon klimmen naar 30 miljoen dollar. De bladeren vallen, de Sint staat voor de deur en dus is het weer tijd voor Variety’s jaarlijkse lijst van best bestaalde actrices.

Hoewel de salarissen van de actrices momenteel groter zijn dan ooit, draait het dit jaar niet om hoe groot die lonen wel zijn, maar wel hoeveel de actrices bereid zijn van hun prijs te doen voor een project waar ze echt aan willen meewerken. Angelina Jolie en Reese Witherspoon vragen allebei 15 à 20 miljoen dollar per film, maar beiden stemmen meer en meer in met “no-quote deals”, deals waarin de studio’s hen een pak minder betalen dan hun gebruikelijke loon. 

In 2005 kreeg Jolie nog 20 miljoen voor Mr. and Mrs. Smith, maar voor Beowulf kreeg ze dit jaar een luttel bedrag van 8 miljoen dollar. Dat was dan ook maar een bijrol en vereiste slechts enkele weken werk. Voor Rendition kreeg Witherspoon ook maar een flard van haar gewone salaris, maar voor de hoofdrol in een romantische komedie krijgt ze nog steeds meer dan 15 miljoen. (Geruchten doen de rond dat ze voor haar volgende film Our Family Trouble maar liefst 29 miljoen dollar opstrijkt.) 

Het jaarlijkse lijstje van de tien meest verdienende actrices bevat namen die al jaren het witte doek beheersen. Maar een paar nieuwe veelbelovende actrices klimt gestaag omhoog op de salarisladder, o.a. Katherine Heigl (Knocked Up), Rachel McAdams (State of Play) en Jennifer Garner (The Kingdom). Maar zij zijn dit jaar nog niet financieel rijp genoeg om deze lijst te bevolken:

1-5

1. Reese Witherspoon — 15 tot 20 miljoen dollar per film
Amerika’s favoriete actrice keert volgend terug naar haar roots met de romantische komedie Four Cristmases van New Line. Witherspoon zal deze prent ook meeproduceren. Verder staat er voor haar nog de horrorfilm Our Family Trouble op het programma. Binnenkort komt ook Rendition uit in Europa, een film die in Amerika een flop was en meer aandacht kreeg vanwege de romantische geruchten acther de schermen (tussen Witherspoon en collega Jake Gyllenhaal).

2. Angelina Jolie — 15 tot 20 miljoen
2005 was voor Jolie een topjaar met Mr. and Mrs. Smith die overal de kassa’s deed rinkelen. Dit jaar was A Mighty Heart heel wat minder succesvol, maar voor het epische Beowulf kreeg Jolie toch maar mooi 8 miljoen voor vijf weken werk. Beowulf opende sterk aan de box office en stond meteen op nummer één. Volgend jaar volgt er meer animatie voor Jolie met Kung Fu Panda, de actiethriller Wanted en het mysterie The Changeling. 

3. Cameron Diaz — 15 miljoen
Een nieuwe Shrekfilm en dus mag Diaz dit jaar langs de kassa passeren en pakt ze 30 miljoen dollar mee. Het staat nu al vast dat Diaz in 2010 nog eens langs de Shrekkassa mag langsgaan want dan staat nummer 4 op het programma. Volgend jaar is de actrice te zien in de komedie “What Happens in Vegas…” met Ashton Kutcher en de horrorprent The Box van Richard Kelly. 

4. Nicole Kidman — 10 tot 15 miljoen
Voor Kidman was het aan de box office niet zo’n goed jaar. Voor The Invasion kreeg ze met 16 miljoen dollar wel haar hoogste salaris ooit, maar de film flopte geweldig. Ook Margot at the Wedding was geen publiekstrekker. Maar Kidman zal volgende week ongetwijfeld aan de top van de box office prijken wanneer The Golden Compass uitkomt. Volgend jaar is ze te zien in Australia van Baz Luhrmann en het romantische drama The Reader.

5. Renee Zellweger — 10 tot 15 miljoen
Voor Bridget Jones: The Edge of Reason en Cinderella Man kreeg ze in 2004 nog 15 miljoen dollar. Dit jaar is ze te horen in de succesvolle animatiefilm Bee Movie en daarna zal ze naast George Clooney te zien zijn in de sportfilm Leatherheads. Verder staat ook de thriller Case 39 op de planning.

6-10

6. Sandra Bullock — 10 tot 15 miljoen
Bullock bewees haar box office waarde met Speed en Miss Congeniality. Vorig jaar speelde ze een meer ‘volwassen’ rol in Infamous en was ze te zien in de niet echt goed onthaalde thriller Premonition. Bullock is echter niet vergeten waarom het publiek dol op haar is, want volgend jaar is ze te zien in de romantische komedie All About Steve met ook Thomas Hayden Church. 

7. Julia Roberts — 10 tot 15 miljoen
Een paar jaar geleden was Roberts de onbetwiste koningin van de box office. Maar Roberts besloot zich even terug te trekken uit de filmwereld en haar tijd te besteden aan haar tweeling. Dit jaar is La Roberts terug met Charlie Wilson’s War van Mike Nichols. Volgend jaar is er de thriller Duplicity met Clive Owen en het familiedrama Fireflies in the Garden.
 
8. Drew Barrymore — 10 tot 12 miljoen
Geen publiekstrekker in Europa, maar het Amerikaanse volk houdt van Barrymore. Ze keerde dit jaar terug naar het romcom genre met Music and Lyrics en Lucky You. Volgend jaar zijn er Grey Gardens over Jackie Onassis en de animatiefilm South of the Border. Daarnaast toont Barrymore zich de laatste jaren een slimme producent, met volgend jaar He’s Just Not That Into You gebaseerd op de bestseller. 

9. Jodie Foster — 10 tot 12 miljoen
Jodie Foster scoorde dit jaar aan de box office een onverwachte hit met The Brave One, die haar als actrice en producente 12 miljoen dollar opleverde. De actrice kan het zich permitteren om slechts een film per jaar te maken en volgend jaar wordt dat de avonturenfilm Nim’s Island.
 
10. Halle Berry — 10 miljoen
Berry herinnerde er ons dit jaar met Things We Lost in the Fire aan waarom ze een Oscar op haar schouw heeft staan. Deze film was echter geen groot commercieel succes en ook Perfect Stranger was geen grote publiekstrekker. Volgend jaar gaat ze opnieuw samenwerken met Billy Bob Thornton voor Tulia en is ze te zien in de biopic Class Act. 

*Archief:
Nicole Kidman is best betaalde actrice
(30/11/2006)
Reese Witherspoon onttroont Julia Roberts
(28/02/2006)
Vrouwelijke grootverdieners 2005 (1/12/2005)
Vrouwelijke grootverdieners 2004 (7/12/2004)

Commentaren

Dag Karen Maak er nog een leuke zondag van. Groetjes.
PS. Chapeau, hoe jij het iedere keer voor mekaar krijgt om aangename postjes te schrijven. Waar haal jij al die informatie vandaan ? Daar kruipt toch veel tijd in????

Gepost door: Stropke | 02-12-07

De commentaren zijn gesloten.