15-11-07

Trailer: Persepolis

persepolisDe staking in Hollywood is nog steeds niet opgeschort en dus valt er de laatste dagen maar weinig filmnieuws te rapen. Buiten dan een paar nieuwe trailers, zoals vandaag die van Persepolis. Stripliefhebbers zullen deze titel wellicht al kennen, want het is ook de naam van een graphic novel van Marjane Satrapi. 

Film en graphic novel draaien rond de 8-jarige Iranese Marjane die droomt over hoe zij de wereld zal verbeteren. Marjane heeft een moderne opvoeding gekregen en volgt de gebeurtenissen rond de Islamitische revolutie in Iran op de voet. En met de oprichting van de Islamitische republiek breekt een andere tijd aan want Marjane moet ineens een hoofddoek dragen. Later trekt ze naar Parijs om te gaan studeren. 

Persepolis wordt de Franse inzending voor de komende Oscars en heeft al heel wat prijzen weggekaapt op diverse filmfestivals. Zo was de film genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes dit jaar en won hij er de juryprijs. Niet alle filmfestivals waren echter enthousiast want in Bangkok werd de film geweerd wegens “inhoudelijke redenen”. 

In de Franse versie zijn o.m. de stemmen van Catherine Deneuve en Chaira Mastroiani te horen, in de Engelstalige versie zullen Sean Penn, Iggy Pop en Gena Rowlands meewerken. De trailer staat ondertussen online en ziet er helemaal uit als een graphic novel. Of zoiets ook effectief op een bioscoop- of televisiescherm werkt, weten we op 27 juni 2008 als de film bij ons uitkomt.


De commentaren zijn gesloten.