11-11-07

Biopic over Roman Polanski

roman polanski 1Er komt een ongeautoriseerde biopic over het leven van Roman Polanski. Daarmee bevindt de regisseur met Poolse roots zich in het gezelschap van Alfred Hitchcock van wie momenteel ook een biopic wordt gemaakt. 

Damian Chapa zal de film schrijven, produceren en regisseren. Daarmee neemt de 44-jarige directeur van Amadeus Pictures wel heel veel hooi op zijn vork. Het zal geen eenvoudige opdracht worden, maar Chapa deed het eerder al voor low budgetfilms als The Calling, Shade of Pale en El Padrino. Geen grote kaskrakers, maar je moet natuurlijk ergens beginnen. 

Het leven van Roman Polanski leent zich uitstekend tot een biopic want de regisseur heeft al heel wat drama in zijn leven te verwerken gekregen. Polanski werd in 1933 geboren in Parijs en vijf jaar later verhuisden zijn ouders naar Polen, dat nog geen jaar later werd binnengevallen door Nazi-Duitsland. De hele familie werd opgesloten in het ghetto van Krakau waaruit Roman Polanski in 1943 wist te ontsnappen. Zijn moeder overleefde het kamp in Ausschwitz niet. 

In 1954 schreef Polanski zich in aan de filmacademie van Warschau om aan zijn dienstplicht te ontsnappen. In 1962 maakte hij zijn eerste langspeelfilm Knife in the Water, een psychologische thriller, een genre waarin hij later met Repulsion en Rosemary’s Baby uitblonk. Later volgden nog o.a. Chinatown, Frantic en The Pianist. 

Kort na het maken van Rosemary’s Baby nam Polanski’s leven een nieuwe dramatische wending toen zijn zwangere vrouw Sharon Tate werd vermoord door seriemoorder Charles Manson en zijn bende. Polanski sukkelde in een depressie waaruit hij in 1974 klom na het succes van Chinatown. Dat jaar werd de regisseur echter beschuldigd van verkrachting, en was hij niet meer welkom in de VS. De regisseur trok naar Frankrijk en heeft sindsdien geen voet meer op Amerikaanse bodem gezet. Zelfs niet om in 2004 de Oscar voor beste regie voor The Pianist op te halen. 

De persoon van Roman Polanski stond al model voor het hoofdpersonage in de roman ‘Het schervengericht’ van A.F.Th. Van der Heijden. Nu komt er dus ook een biopic over de man. De fotografie van Polanski begint in januari in Polen, de VS en zowaar ook in België. De titelrol wordt in de loop van de volgende weken gecast. Polanski zelf bereidt momenteel de politieke thriller The Ghost voor.

De commentaren zijn gesloten.