09-11-07

I'll Be Back, en jullie?

terminator« I ‘ll be back », zei Arnold Schwarzenegger in 1984 in The Terminator. En dat blijkt de filmquote te zijn de filmliefhebers het meest gebruiken in het dagelijkse leven. Dat blijkt uit een rondvraag van de Britse website myfilms.com die daarvoor 2000 bioscoopgangers ondervroeg.

Op de tweede plaats staat “Franly, my dear, I don’t give a damn” van Clark Gable uit Gone With the Wind. William Shatner staat op de derde plaats met “Beam me up, Scotty” uit Star Trek. En dat is hoogst merkwaardig want Shatner sprak deze woorden nooit letterlijk uit in de film. De quote die het meest in de buurt komt is “Scotty, beam me up”. Hierna volgen “May the force be with you” uit Star Wars en “Life is like a box of chocolates” uit Forrest Gump. 

Alle uitspraken uit de top 10 worden uitgesproken door mannelijke acteurs. In een tweede deel van de enquête werd gevraagd in welke films de mensen zelf graag wilden meedoen. Voor mannen zijn dat geheel in de lijn der verwachtingen James Bond, Star Wars en Lord of the Rings. Voor vrouwen is dat al even weinig verrassend Dirty Dancing, Pretty Woman en Gone With the Wind. 

Allemaal mooie quotes, maar ik mis er wel een paar, zoals “I eat his liver with some fava beans and a nice chianti,” lijkt mij ook wel bruikbaar in sommige dagelijkse situaties. Net als “I always tell the truth. Even when I lie” en “I’ll have what’s she’s having”. 

Top 10 van filmquotes:

1 "I'll be back." (The Terminator)
2 "Frankly, my dear, I don't give a damn." (Gone With The Wind)
3 "Beam me up, Scotty." (Star Trek)
4 "May the force be with you." (Star Wars)
5 "Life is like a box of chocolates." (Forrest Gump)
6 "You talking to me?" (Taxi Driver)
7 "Show me the money." (Jerry Maguire)
8 "Do you feel lucky, punk?" (Dirty Harry)
9 "Here's looking at you, kid." (Casablanca)
10 "Nobody puts Baby in the corner." (Dirty Dancing)

De commentaren zijn gesloten.