30-10-07

100 angstaanjagende scènes

winkiesJe zal het waarschijnlijk al wel gemerkt hebben dat het morgen Halloween is (de gelijknamige film van John Carpenter speelt dit jaar overigens op BBC One om 0u30). Bij RetroCrush maakten ze van de gelegenheid gebruik om hun lijstje van ‘The 100 scariest movie scenes of all time’ uit 2003 een update te geven.

Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om scènes en niet om een volledige film. In vergelijking met de vorige editie zijn 10 scènes uit de lijst verdwenen. En dus zijn er ook 10 nieuwkomers zoal scènes uit Diabolique (95), Audition (85), Wait Until Dark (75), A Clockwork Orange (58), It (55), The Grudge (35) en Jacob’s Ladder (7). 

Ook nieuw, op nummer 89, is het einde van The Blair Witch Project waarin Josh in de kelder van het huis van de Blair Witch tegen een muur staat. Het is extreem chaotisch gefilmd, maar daardoor des te verwarrender, mysterieuzer en verontrustender. Het werkte in ieder geval bij mij. 

In 2003 stond de douchescène uit Psycho van Alfred Hitchcock nog op de eerste plaats, maar deze scène zakt nu naar nummer 11. Helemaal uit het niets verschijnt op de eerste plaats nu een scène uit Mulholland Drive, het surrealistische meesterwerk van David Lynch. 

De engste filmscène aller tijden is volgens RetroCrush deze in eetcafé Winkie’s waarin Dan zijn vriend Herb meeneemt naar het restaurant omdat hij een steeds terugkerende droom heeft. Hij beschrijft hoe hij om de hoek kijkt en een man met een gruwelijk gezicht ziet. "I hope that I never see that face, ever, outside of a dream.” Waarop ze naar buiten stappen. 

Wat deze scène nu zo angstaanjagend maakt, is dat je precies weet wat er gaat gebeuren. Dat en de subtiele muziek van Angelo Badalamenti op de achtergrond. Hoewel Mulholland Drive op zich geen pure horrorfilm is, kan ik mij volledig vinden in de keuze van RetroCrush. 

Alle 100 scènes met uitleg vind je op RetroCrush, hieronder nog eens de nummer 1. Happy Halloween!

De commentaren zijn gesloten.