19-10-07

Smells like a Cobain biopic

“With the lights out its less dangerous
Here we are now
Entertain us”

Dat zong ene Kurt Cobain met zijn groepje alweer 16 jaar geleden. Profetische woorden, zo blijkt nu want er komt een biopic over Cobain, en die kan natuurlijk het best bekeken worden in een donkere bioscoopzaal.

kurt cobain

Universal Pictures heeft David Benioff aangesteld om het leven van de frontzanger van Nirvana om te zetten in een dramafilm. De studio heeft daarvoor de rechten verworven op de biografie ‘Heavier Than Heaven’ geschreven door Charles Cross. Benioff van zijn kant schreef eerder de scripts van 25th Hour, Troy, Stay en Wolverine

Nirvana werd in 1987 gevormd door Kurt Cobain met als bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl (nu bij de Foo Fighters). Gedragen door Cobains inventieve gitaarspel, Cobains charisma en lyrics die de toenmalige generatie aansprak, groeide Nirvana uit tot het boegbeeld van de Grungescene. Hun album Nevermind werd een groot succes en de groep scoorde hits als ‘Smells Like Teen Spirit’, ‘Lithium’, ‘Come As You Are’, ‘About a Girl’, ‘All Apologies’, ‘In Bloom’, ‘Heart-Shaped Box’ en ‘The Man Who Sold the World’. 

Op persoonlijk vlak ging het echter niet zo goed, want Cobains leven werd gedomineerd door depressies en drugsgebruik. Na verschillende eerdere zelfmoordpogingen schoothij zichzelf in 1994 op 27-jarige leeftijd een kogel door zijn hoofd. Daarbij liet hij zijn vrouw Courtney Love en dochter Frances Bean achter.

Het is niet de eerste keer dat Cobains turbulente leven de inspiratiebron is voor een film. Eerder was er al de documentaire Kurt & Courtney van Nick Broomfield, die insinueerde dat Cobain geen zelfmoord pleegde. En ook Gus Van Sant liet zich door Cobain inspireren voor zijn film Last Days. Toen werd het personage gespeeld door Michael Pitt.

De producenten en de studio wilden nog niet kwijt of ze ook de rechten op de nummers van de groep krijgen. En dat is toch een niet onbelangrijk detail, maar aangezien Courtney Love de film gaat mee produceren, zit hierin misschien al het antwoord.

De commentaren zijn gesloten.