22-09-07

Preview: Southland Tales

southland-tales-banner

Zeggen dat Southland Tales van Richard Kelly een vlekkeloze productie kende, is waarschijnlijk het understatement van het jaar. De productie van de film sleept al jaren aan, en na zijn passage op het Filmfestival van Cannes in 2006 waar de film genadeloos werd neergesabeld door de critici (met een gemiddelde score van 1.1 op 5), leek de film helemaal verloren voor een ‘theatrical release’.  southland tales 6

Een speelduur van 160 minuten vonden de studio en distributeur toch ook wat overdreven en dus trok Richard Kelly — zeer tot zijn ongenoegen — terug de montagekamer in. Meer dan een jaar later en met 25 minuten minder speelduur komt Kelly weer te voorschijn en gaat Southland Tales op 9 november in première in Canada. Ondertussen is er ook een nieuwe trailer en poster, dus we mogen hopen dat de film ook buiten Canada wordt verdeeld. 

Richard Kelly noemt de film zelf een kruising tussen het werk van Andy Warhol en dat van Philip K. Dick. Uit de trailer mag blijken dat daar nog een flinke scheut David Lynch mag aan worden toegevoegd. Het moet zowat de vreemdste trailer zijn sinds die van Inland Empire, maar dat is dan wel met voorsprong de beste film van 2007. Zo’n vaart zal het met deze Southland Tales niet lopen, maar het blijft een bijzonder fascinerend project. 

Niet in het minst omwille van de enorm bizarre cast met op kop spierbundel Dwayne Johnson die voor deze film zijn bijnaam ‘The Rock’ heeft weggelaten. Dan is er nog Seann William Scott die we vooral kennen als de flauwe plezanterik in o.a. American Pie, Road Trip, The Dukes of Hazzard en Dude Where is my Car (met voorsprong de slechtste film van de afgelopen 15 jaar). Voeg daar nog de popsterren Mandy Moore en Justin Timberlake en de enige echte Vampire Slayer Sarah Michelle Gellar aan toe, en je zou als studiobaas voor minder in je haren krabben. 

Maar sinds Donnie Darko heeft de 32-jarige Kelly wel een serieuze cultstatus weten op te bouwen. In die mate dat hij muzikant Moby heeft weten te strikken voor de score van Southland Tales. Moby heeft tot nu toe altijd geweigerd om filmmuziek te componeren, maar ook hij is een grote fan van Donnie Darko. Vandaar. 

Hieruit mag al duidelijk zijn dat Southland Tales geen gewone film is. Dat blijkt ook uit de korte inhoud die ongeveer als volgt klinkt: Los Angeles anno 2008 staat op de rand van een politieke en milieuramp. Boxer (Johnson) is een actiester met geheugenverlies, die een pornoster met een eigen realityshow (Gellar) en een agent (Scott) tegenkomt. Samen komen ze op het spoor van een enorme samenzwering.

Om dat complot te ontmaskeren maakt Kelly gebruik van science fiction-, musical-, drama- en comedyelementen. En reken maar dat daar nog een hele hoop andere dingen bij te pas zullen komen. Maar wanneer we Southland Tales nu eindelijk te zien gaan krijgen? Niemand die het echt weet.

Tip: surf ook eens naar website van Southland Tales, nog niet alles staat on line, maar het is nu al geweldig mysterieus. 

*Archief:
Cameron Diaz in The Box
(2/07/2007)
Southland Tales preview
(21/04/2005)

De commentaren zijn gesloten.