20-09-07

Staking in Hollywood?

Ik heb het in een vorige post al eens vermeld dat er volgend jaar wel eens een grote staking staat aan te komen in Hollywood. De film- en televisiescenaristen zijn het immers niet eens met de Hollywood executives over een nieuw driejarig contract. Op 31 oktober verloopt de huidige overeenkomst.

En dus moet er opnieuw samen gezeten worden om tot een nieuwe verbintenis te komen, en The Writers Guild of America heeft al een eisenpakketje klaar. Zo wil de WGA dat zijn leden ook betaald worden wanneer hun werk (scripts) gebruikt wordt voor op internet en gsm’s. En er moeten ook financiële compensaties volgen voor digitale inhoud.

hollywood-sign


De studio’s zien dat echter niet zitten en vrezen dat de concurrentie nog moordender zal worden en dat de productiekosten dan helemaal de pas uit zullen swingen. Zij willen enkel betalen als de productie- en marketingkosten terugverdiend worden. En zo staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar.

Officieel is er nog geen staking aangekondigd door de vabbonden van de scenaristen, maar Jeffrey Katzenberg van DreamWorks heeft al laten verstaan dat hij niet verwacht dat er snel een nieuwe overeenkomst zal zijn: "I'm fearful that the gap is too great. Everybody would be impacted by a strike, us included."

In 1988 staakten de scenaristen al eens, wat toen leidde tot vertraagde televisieseries. De kosten van deze staking werden geschat op 500 miljoen dollar. Deze kosten zullen twintig jaar laten alleen maar zijn toegenomen. De uitkomst van de onderhandelingen tussen de WGA en executives wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de acteursvakbond. Zij moeten immers in juni 2008 onderhandelen over hun nieuw contract…

19:45 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wga, writer s guild, scenaristen, staking, hollywood |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.