16-09-07

Trailer: Funny Games

Niet-Engelstalige regisseurs die één van hun eigen films remaken voor Hollywood, ze zijn op een hand te tellen. Ik kan mij Takashi Shimizu herinneren die het Japanse Ju-on verhollywoodiaanste tot The Grudge en onze Noorderbuur George Sluizer draaide zelf The Vanishing, de remake van Spoorloos. Beide overigens met weinig succes, The Grudge was wel een commerciële hit en bracht nog een sequel op, maar daarmee is ook alles gezegd.

En dat brengt ons bij de Oostenrijker Michael Haneke die binnenkort zijn Engelstalig debuut maakt met Funny Games, jawel, de remake van zijn eigen film Funny Games uit 1997. De afgelopen jaren maakte Haneke (kritisch) succesvolle films als The Pianist en Caché, waardoor zijn slaagkansen er op papier beter uitzien dan die van Shimizu en Sluizer.

funny-games-11

Anders dan de titel doet vermoeden, zijn de spelletjes in de film niet zo funny. Twee psychotische jongemannen dringen binnen in het vakantiehuisje waar Anna en George met hun zoontje Georgie verblijven. Aanvankelijk lijken de twee, die zich Paul en Peter noemen, goede buren met goede bedoelingen. Maar al gauw wordt het gezin gevangen gehouden in hun huis, en worden ze gedwongen deel te nemen aan de geweldadige spelletjes van Paul en Peter.

Funny Games kan rekenen op een sterke cast met Naomi Watts en Tim Roth (Mr. Orange) als het koppel Anna en George. Hun twee belagers Peter en Paul worden gespeeld door Brady Corbet (“24”) en Michael Pitt (The Dreamers, Last Days). De originele versie van Funny Games was tien jaar geleden een shockerende film en het lijkt erop dat er niet heel veel is veranderd (de actie is wel verplaatst naar Amerika, maar het huis is volledig nagebouwd).

funny-games-10

De makers maakten in interviews al duidelijk dat Funny Games een ‘shot by shot’-remake is, dus vrijwel een exacte kopie van het origineel. Voor diegenen die het origineel gezien hebben, misschien niet zo interessant en spannend meer. De trailer is alvast geslaagd en doet denken aan A Clockwork Orange van Stanley Kubrick. Michael Pitt lijkt een nieuwe Malcolm McDowell en ook het gebruik van vrolijke muziek (hier Edvard Grieg) bij verontrustende beelden is gelijkaardig als in Clockwork. Nederland kan op 17 april 2008 kennismaken met Funny Games, België heeft nog geen release datum.

De commentaren zijn gesloten.