14-09-07

Ben X Belgische Oscarinzending

Ben XBen X, het regiedebuut van presentator Nic Balthazar, wordt de Belgische inzending voor de Oscars van volgend jaar. Dat is opmerkelijk want de film gaat hier pas op 26 september in première. Maar de triomftocht op het filmfestival van Montreal zal hier ongetwijfeld voor iets tussen zitten.

Een jury van Belgische professionals uit de filmwereld koos unaniem voor Ben X, die het verhaal vertelt van de licht autistische Ben (Greg Timmermans). Bens teruggetrokken houding op school is een groot contract met zijn uitbundige persoonlijkheid wanneer hij videogames speelt. Ben wordt door twee klasgenoten gepest en daardoor begint de jongen de realiteit en de fantasie van zijn games door elkaar te halen. 

Vorige week ging de film met succes in wereldpremière op het filmfestival van Montréal in Canada. Ben X won er drie prijzen: de hoofdprijs, de Prix des Amériques en de prijs van het publiek. Door dit succes zijn verschillende internationale distributeurs geïnteresseerd geraakt in de film. 

Voordat Nic Balthazar zich aan de film over Ben X waagde, schreef hij ook al een boek en een theaterstuk over het onderwerp. De bekendmaking van de Oscarnominaties gebeurt op 22 januari 2008, dan weten we of Ben X de zesde Belgische Oscarnominatie wordt. (De andere vijf waren Paix Sur Les Champs uit 1970, The Music Teacher uit 1988, Daens uit 1992, Farinelli uit 1994 en Iedereen Beroemd uit 2001). 

http://www.benx.be

Commentaren

Les Triplettes Als ik mij niet vergis heeft de animatiefilm 'Les Triplettes de belleville' ook een paar Oscarnominaties gehad in 2004 (Best Animated feature en Best Song).

Gepost door: V | 20-11-07

triplettes Klopt, maar die film was een co-productie van Frankrijk, België, Canada en Engeland, dus geen 100% Belgische prent.

Gepost door: karen | 20-11-07

ik ben echt aangedaan van deze film en met dat ik een presentatie moet doen op school kan ik deze trailer wel goed gebruiken

Gepost door: yves fiers | 16-01-08

muzie wie schreef de muziek van ben X

Gepost door: jonas | 05-11-09

De commentaren zijn gesloten.