09-09-07

Tweede Gouden Leeuw voor Ang Lee

ang lee gouden leeuw

Het controversiële drama Lust, Caution van de Taiwanese regisseur Ang Lee heeft gisterenavond verrassend de Gouden Leeuw in Venetië gewonnen. Lee, die twee jaar geleden met Brokeback Mountain ook de Gouden Leeuw won, werd dit jaar beschouwd als een outsider. Lust, Caution wist immers het publiek in Venetië voor zich te winnen, maar de critici waren verdeeld.

Velen vonden het verhaal over een studente die betrokken raakt in een complot om een Chinese collaborateur te vermoorden, traag. Meer over de inhoud van de film kon je vorige week in deze post lezen. Lee droeg zijn prijs op aan de Zweedse regisseur Ingmar Bergman die afgelopen zomer overleed. 

Verrassend was ook de Zilveren Leeuw voor Redacted van Brian De Palma waarover je in deze post meer kunt lezen. Redacted draagt een sterke boodschap uit tegen de oorlog in Irak, maar de film wordt qua visuele flair en vertolkingen minder hoog ingeschat dan In the Valley of Elah van Paul Haggis. Maar Haggis moest met lege handen terug naar huis. 

Brad Pitt kreeg de prijs voor de beste acteur voor zijn vertolking van Jesse James in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Pitt won het van zijn co-ster Casey Affleck die als favoriet werd naar voorgeschoven. Bij de actrices mocht Cate Blanchett met de eerste prijs naar huis voor haar rol als Bob Dylan in I'm Not There.

I’m Not There won samen met de Franse film La Graine et le Mulet de juryprijs.  It's a Free World van de Brit Ken Loach had het beste scenario van het 64e filmfestival dat nog een speciale award had voor de carrière van Bernardo Bertolucci.

*Archief:
Gouden Leeuw 2004: Vera Drake (Mike Leigh)
Gouden Leeuw 2005: Brokeback Mountain (Ang Lee)

De commentaren zijn gesloten.