02-09-07

Iraakse oorlog op Venetiaanse rode loper

Naast Lust, Caution van Ang Lee en Atonement van Joe Wright (waarover je gisteren in deze post alles kon lezen), zijn er nog een paar interessante nieuwe films die worden voorgesteld op het filmfestival van Venetië. Twee van deze films gaan over de oorlog in Irak en dat zijn In the Valley of Elah van Paul Haggis en Redacted van Brian De Palma.

in the valley of elah

In the Valley of Elah is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van soldaat Mike Deerfield (Jonathan Tucker) die verdwijnt na zijn terugkomst uit Irak. Zijn vader Hank (Tommy Lee Jones) en moeder Joan (Susan Sarandon) schakelen de hulp in van de detective Emily Sanders (Charlize Theron) om hun zoon terug te vinden. 

Enkele leden van de cast en crew van In the Valley of Elah maakten van hun doortocht in Venetië gebruikt om zich uit te spreken tegen de oorlog in Irak. Onder meer Charlize Theron liet verstaan dat ze voor een terugtrekking van de soldaten uit Irak is. "Nothing would give me more joy than to see them back in America." 

Ook regisseur en scenarist Paul Haggis heeft zo zijn bedenkingen bij de oorlog én de Amerikaanse opinie: "I laugh when I hear these statements that Hollywood is jumping on the bandwagon because the American public is turning against the war. We started work on the film in 2003, when the president had an 80% approval rating, everyone even in the neighbourhood where I live was driving around with flags on their cars, and the president was saying it was unpatriotic to even question this war." 

De financiering van de film bleek dan ook een moeilijke opgave en Haggis zegt dat een risico was om In the Valley of Elah te maken. Desondanks heeft Haggis een zeer aardige cast weten bijeen te krijgen voor zijn risicovol project dat op 14 november bij ons uitkomt en wel eens een serieuze kanshebber zou kunnen zijn voor de Oscar volgend jaar. De trailer vind je hieronder.

Naast Paul Haggis is ook Brian De Palma afgezakt naar Venetië om zijn low budgetfilm Redacted voor te stellen. Redacted is een montage van verschillende verhalen van soldaten die in Irak gevochten hebben. Om hun verhalen te vertellen, wordt gebruik gemaakt van de nieuwste mediavormen. 

Redacted werd met digitale camera gefilmd en bevat enkele waargebeurde, gruwelijke beelden zoals de verkrachting van een 15-jarig Irakees meisje, onthoofde Iraakse burgers en dode Amerikaase soldaten. De Palma schreef het scenario zelf aan de hand van internetresearch. Volgens de regisseur is Redacted een noodzakelijke film: "The movie attempts to bring the reality of what happened in Iraq to the American people.” 

“Unlike Vietnam, where we could see the images of destructions and Americans brought home in body bags, we haven't seen these images from the Iraq war. These pictures exist but there's no interest in them in the mainstream media, which is mainly owned by the corporate establishment. If we get these pictures in front of a mass audience, then maybe we can affect things.”

Ondertussen werd Redacted opgepikt en krijgt de film een bioscooprelease in de VS. De Palma hoopt dat mond-aan-mondreclame de Amerikaanse interesse voor Redacted verder kan aanwakkeren. Een Belgische release datum is er nog niet, noch een trailer of een poster.

*Archief:
Brian De Palma trekt opnieuw ten oorlog (5/01/2007)

Commentaren

duhuuuuuuuuu!!!! nou pragtige site maar waar is johnny depp !!! als je op google jullie titel op zoekt staat er dat johnny depp er in staat maar neej hoor !!!

Gepost door: inie | 20-09-07

dit is een belediging en vernedering !!!!!!!!
1:daarom!!!!
2:daarom !!!!
3:daarom!!!!

Gepost door: inie | 20-09-07

De commentaren zijn gesloten.