01-09-07

Lust en boeteklederen in Venetië

lust caution

De passage van Lust, Caution (originele titel: Se Jie) van Brokeback Mountain regisseur Ang Lee op het filmfestival van Venetië is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De erotische spionagefilm kreeg een NC-17-rating en telt — volgens de aanwezige pers in Venetië — enkele zeer pikante scènes. In die mate zelfs dat een Kroatische journalist op de persconferentie aan Ang Lee vroeg of de acteurs wel acteerden. 

Ondanks de enkele preutse journalisten kreeg Lust, Caution een staande ovatie na afloop van de screening. Vakblad Variety schrijft echter wel dat de prent "lacks the deep-churning emotional currents that drove Lee's Brokeback Mountain and his best other works". Lee won twee jaar geleden de Gouden Leeuw in Venetië met Brokeback Mountain. 

Lust, Caution speelt zich af in China tijdens de Tweede Wereldoorlog waar de bevolking zwaar onderdrukt wordt door de Japanse bezetter. Uit wanhoop beraamt een paar Chinese studenten een aanslag op het hoofd van de Japanse inlichtingendienst. Om dit plan te doen lukken, moet een jonge vrouw de man eerst verleiden. 

NC-17 mag dan zowat de commerciële doodsteek zijn voor een film, Ang Lee is toch nog optimistisch: "We hope to send the message in the US that NC-17 is a respectable category. It's not pornography. It's just unsuitable for children." Lust, Caution zou ergens begin volgend jaar in België uitkomen, de trailer vind je alvast hieronder.

atonementHet filmfestival werd woensdagavond geopend met Atonement van de Britse regisseur Joe Wright (gebaseerd op de roman van Ian McEwan). Verschillende critici voorspelden na de screening meteen de Gouden Leeuw en verschillende Oscars voor Wright en co. In The Hollywood Reporter wordt al gesproken van een “instant classic”. Ook acteurs Keira Knightley en James McAvoy krijgen veel lof toegezwaaid en voor de 22-jarige actrice zou een tweede Oscarnominatie voor het grijpen liggen. Knightleys vorige Oscargenomineerde acteerprestatie voor Pride and Prejudice was overigens ook onder regie van Joe Wright. 

De korte inhoud: Zomer 1935. De 13-jarige, uit een welgestelde familie afkomstige, Briony Tallis is een ontluikende toneelschrijfster. Op een dag ziet ze echter hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, haar zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, beschuldigt Briony zonder veel bewijs Robbie van de misdaad. Iedereen gelooft haar behalve Cecilia, die nog steeds hopeloos verliefd is op Robbie. De jongeman belandt door toedoen van Briony echter in de gevangenis en raakt spoedig als jonge soldaat in Frankrijk betrokken in de slag om Duinkerken.

The Independent schrijft nog: "The strength of the film lies in its extraordinary visual imagination and in the intensity the young actors bring to their roles." Atonement komt uit op 9 januari 2008 en meer over deze film kon je al in deze post lezen. Voor de volledigheid hieronder nog eens de trailer.

Archief:
Atonement: Trailer (14/04/2007)
Keira Knightley: Atonement of Best Time of Our Lives?
(12/03/2006)

De commentaren zijn gesloten.