30-08-07

Nieuwe Dune in de maak

Volgens Byron Merritt en dat is de beheerder van het officiële forum van de Dune-boeken, gaat er binnenkort een nieuwe verfilming komen van dit verhaal van Frank Herbert. Afgelopen mei waren de onderhandelingen tussen studio’s en advocaten nog volop aan de gang, maar nu zou er dus een doorbraak in het dossier zijn.

‘Duin’ is een zeer bekend sciencefiction boek van de schrijver Frank Herbert. Het boek, dat verscheen in 1965, won zowel de Hugo Award als de Nebula Award, twee belangrijke prijzen voor SF-literatuur. Het is met 12 miljoen exemplaren (in 2003) het best verkochte sciencefictionboek ter wereld. Na het eerste boek Duin zijn nog vijf andere delen verschenen van de hand van Frank Herbert. De serie wordt heden ten dage nog voortgezet door zijn zoon Brian Herbert en Kevin J. Anderson.(Wikipedia)

dune_2

Eerder werden er al twee verfilmingen gemaakt van de sciende fictionklassieker. Een paar jaren geleden was er nog de miniserie “Dune” van Si-Fi Channell met William Hurt. Ook een andere miniserie “Children of Dune” (2003) is gebaseerd op Herberts werk en uit deze serie komt de schitterende muziek van Brian Tyler (zie ook “Peking Express”). De miniserie bleef vrij trouw aan de boeken, maar had af te rekenen met gemengde reviews en budgetproblemen. 

De bekendste Dune-verfilming is wellicht die van David Lynch uit 1984 met zanger Sting. Deze productie had af te rekenen met heel wat moeilijkheden achter de schermen en ondanks — of dankzij — zijn relatief grote budget (45 miljoen dollar), werd de film een genadeloze flop. 

Desondanks is Dune absoluut geen slechte film, zo is het productiedesign van de film verbluffend en kan de film rekenen op een schitterende cast (Kyle MacLachlan, Jack Nance, Brad Dourif, Virginia Madsen, Everett McGill, Jurgen Prochnow, Patrick Stewart, Dean Stockwell, Max Von Sydow, dat was niet alleen in de jaren ’80 schoon volk).

dune_4

Maar David Lynch had Dune nooit mogen maken, want het is gewoon niet zijn type van film. Dune is een familiefilm vermomd als science fiction en dat is niet Lynch’ cup of tea. Bovendien is hij ook niet gewoon voor een studio te werken. Tot op heden beschouwt Lynch Dune zelf als de slechtste film uit zijn carrière. Hij weigert over de de productie van de film te praten en weigert ook om mee de werken aan een special edition dvd.

Voor de nieuwe versie van Dune wordt gerekend op een budget van om en bij de 100 miljoen dollar. Dat is betrekkelijk veel en daar kan je al een mooie cast mee samenbrengen. Veel zal dan ook afhangen van deze cast én de nieuwe regisseur.

Commentaren

leuke site

Gepost door: Lotte | 01-09-07

leuke site

Gepost door: Lotte | 01-09-07

In het boek Lynch on Lynch (redactie door Chris Rodley) komt Dune wel uitgebreid in een hoofdstuk ter sprake. Lynch vertelt openhartig over deze moeilijke filmervaring.

Gepost door: Mike's Webs | 04-09-07

Dune een famillie film? Verre van! De Houses zijn stuk voor stuk bikkelhard, de realiteiten en ideeen zijn controversieel, en ik ben er zeker van dat heel wat filmmakers vinden dat de film het publiek niet mag vervreemden. Dat het hier gaat om een heel andere planeet met eigen gebruiken en andere manieren van denken en converseren en reageren maakt het in deze onverdraagzame tijden moeilijk verkoopbaar. Ik ben bang dat zelfs PJ niet in staat zal zijn om Dune naar behoren in beeld te brengen, maar hij mag het natuurlijk wel proberen.

Gepost door: skjaero | 14-01-08

De commentaren zijn gesloten.