07-08-07

De meest winstgevende filmster

matt damon

Niet Tom Cruise, niet Tom Hanks en niet Brad Pitt is de meest winstgevende Hollywoodster. Die eer is dit jaar weggelegd voor Matt Damon, een acteur die zelden of nooit in de roddelblaadjes komt en samen met zijn vrouw Luciana Barroso en zijn dochtertje Isabella zoveel mogelijk uit de schijnwerpers probeert te blijven.

 

Forbes magazine kwam tot de vaststelling dat voor elke dollar die Damon werd betaald, hij er maar liefst 29 terug verdiende. Om tot dit resultaat te komen, telden ze bij Forbes de bioscoop- en dvdinkomsten samen en trokken er het budget vanaf. Het is vooral de Bournetrilogie die Matt Damon naar de eerste plaats stuwt, The Bourne Identity en The Bourne Supremacy brachten samen 850 miljoen dollar op en ook het derde deel, The Bourne Ultimatum, is goed op weg om een kaskraker te worden.

 

Op de tweede plaats staat Damons Ocean’s Thirteen collega Brad Pitt die 24 dollar opbrengt voor elke dollar die hij krijgt en dit dankzij het succes van Troy en Mr and Mrs Smith. Vince Vaughn en Johnny Depp staan op de derde plaats. Deze laatste dankzij de Pirates of the Caribbeantrilogie, de eerste vanwege Wedding Crashers, The Break-Up en Dodgeball.

 

Ondanks dat de critici haar films neersabelden, staat Jennifer Aniston met 17 dollar toch maar mooi op de vijfde plaats. The Break-Up en Rumor Has It geven haar een plaatsje als eerste vrouw in de lijst voor o.a. Angelina Jolie (6), Renée Zellweger (7), Reese Witherspoon (8) en Sandra Bullock (10).

 

Tom Hanks, Tom Cruise Will Smith zijn met 10 à 12 dollar niet de grootste publiekslokkers. En ook opvallend is het povere resultaat van de komieken Will Ferrell, Jim Carrey en Adam Sandler. Een verklaring daarvoor kan zijn dat de Amerikaanse komedies het doorgaans heel slecht doen buiten de VS. Allerlaatste in het rijtje van Forbes staat Russell Crowe die nog 5 dollar opbrengt. Zijn laatste film A Good Year kostte 35 miljoen, maar daarvan ging een derde naar het salaris van Crowe.

 

 De lijst:

1 Matt Damon (29 dollar)

2 Brad Pitt (24)

3 Vince Vaughn (21)

4 Johnny Depp (21)

5 Jennifer Aniston (17)

6 Angelina Jolie (15)

7 Renee Zellwegger (14)

8 Reese Witherspoon (13)

9 Ben Stiller (13)

10 Sandra Bullock (13)

11 Tom Hanks (12)

12 Leonardo DiCaprio (11)

13 Tom Cruise (11)

14 Will Smith (10)

15 Denzel Washington (10)

16 Cameron Diae (9)

17 Adam Sandler (9)

18 Will Ferrell (8)

19 Jim Carrey (8)

20 Nicole Kidman (8)

21 Jennifer Lopez (7)

22 Russell Crowe (5)

De commentaren zijn gesloten.