11-07-07

Harry Potter and the Order of the Phoenix

The Rebellion Begins!

 

Korte inhoud: Harry Potter keert terug voor zijn vijfde jaar aan Hogwarts en ontdekt daar al snel dat de tovenaarsgemeenschap de waarheid over zijn recente ontmoeting met Lord Voldemort (zie The Goblet of Fire) ontkent. Omdat Cornelius Fudge, de minister van magie, vreest dat Dumbledore liegt over Voldemorts terugkeer om Fudges macht te ondermijnen en zijn baan af te pakken, stelt de minister met Dolores Umbridge een nieuwe leraar Defense Against the Dark Arts aan. Umbridge moet een oogje in het zeil houden op Hogwarts en vooral Dumbledore in de gaten houden. Daardoor verwaarloost ze de lessen en laat ze de leerlingen onvoorbereid achter. Harry besluit het recht in zijn eigen handen te nemen en organiseert met een aantal medestudenten geheime meetings (onder de naam Dumbledore’s Army) om zichzelf tegen de Dark Arts te beschermen.

 

Recensie: Ik val niet graag in herhaling, maar Harry Potter and the Order of the Phoenix is de donkerste film uit de serie. Met elke film lijkt Hogwarts en omgeving weer een stukje gevaarlijker en duisterder. Dat komt doordat de kracht van Harry en Lord Voldemort toeneemt, maar ook doordat Harry en zijn vrienden (én het publiek) ouder zijn en dus meer volwassen. The Order of the Phoenix is Harry Potters coming of age verhaal, met zijn eerste kus, maar ook met nieuwe verantwoordelijkheden.

 

the order of the phoenix 5

 

De Brit David Yates is er in geslaagd van het dikste boek (ca. 800 bladzijden), de kortste film te maken. Met 138 minuten blijft The Order of the Phoenix, onder de speeltijd van The Sorcerer's Stone (152 min.), The Chamber of Secrets (161 min.), The Prisoner of Azkaban (141 min.) en The Goblet of Fire (157 min.). In deze kortere speelduur zit ook het grootste minpunt van The Order of the Phoenix want er is enorm veel materiaal uit het boek gesneuveld.

 

Het lijkt zelfs dat scenarist Michael Goldenberg (Contact) alle vrolijkheid uit het boek heeft weggetoverd en alleen de duisterheid heeft overgehouden. Geen spoor van de triomfen van Ron (Rupert Grint) tijdens het Quidditsch, de vriendschap tussen Harry (Daniel Radcliffe), Ron en Hermione (Emma Watson) komt zeer weinig aan bod en de ontluikende liefde tussen Harry en Cho wordt afgehaspeld met een vluchtige kus.

 

the order of the phoenix 3

 

Veel van de terugkerende personages worden ook naar de achtergrond verschoven ten voordele van de strijd tussen Harry en Lord Voldemort (Ralph Fiennes). Severus Snape (Alan Rickman), Sybil Trelawney (Emma Thompson), Hagrid (Robbie Coltrane), Minerva McGonagall (Maggie Smith), Mad’Eye Moody (Brendan Gleeson), Remus Lupin (David Thewliss), Albus Dumbledore (Michael Gambon), de Weasley’s, de Malfoys en zelfs Sirius Black (Gary Oldman), ze lopen er allemaal een beetje voor spek en bonen bij en meer dan enkele lijnen tekst krijgen de meeste van hen niet. Als je dan ziet wat Alan Rickman kan halen uit die paar minuten screentime, is het bijzonder jammer dat zulke geweldige acteurs zo weinig krijgen om hun tanden in te zetten.

 

Wie er wel veelvuldig in beeld komt — en terecht — is Dolores Umbrigde, de nieuwe kwelduivel van Harry Potter die met duivels plezier wordt gespeeld door Imelda Staunton. Umbridge terroriseert de school met haar nieuwe regels en met elke nieuwe wet wordt haar roze outfit een tikje donkerder. Ook nieuw is het personage van Luna Lovegood die met haar piepstemmetje en mysterieuze gedrag perfect wordt neergezet door nieuwkomer — én hevig Harry Potter fan — Evanna Lynch. Ook Helena Bonham Carter is nieuw als de ontsnapte gevangene Bellatrix Lestrange, maar ook haar rol is te kort en vrijwel overbodig.

 

the order of the phoenix 2

 

Een deel van de kritiek kan toegeschreven worden aan regisseur David Yates die met The Order of the Phoenix zijn eerste grote film draait. Yates is misschien niet zo bekend in onze contreien, maar kreeg in eigen land veel lof voor zijn televisiewerk “State of Play” en “The Bill”. Yates moet nog een beetje wennen aan het medium film en heeft hier en daar gekozen voor ietwat vreemde montages, maar hij levert al bij al toch zeer behoorlijk werk af. De regisseur slaagt er ook in om de duisterheid die Alfonso Cuaron met The Prisoner of Azkaban in de serie introduceerde, in stand te houden. Als dank mag Yates ook The Half Blood Prince regisseren.

 

Visueel ziet het er allemaal prachtig uit, de special effects zijn wat minder aanwezig dan in de vorige films (bv. geen schepen die opdoemen uit het meer), maar voor het eerst zien we Harry en co op hun bezem langs Big Ben en andere Londense momenten vliegen. Vooral het Ministry of Magic is een visueel pareltje met zijn zwarte glanzende muren, onheilspellende sfeer en dictatoriale aanwezige portret van minister Cornelius Fudge. Het roept haast Orwelliaanse beelden op.

 

the order of the phoenix 4

 

Harry Potter and the Order of the Phoenix is de film waarin Harry Potter en zijn vrienden groot worden. Het is een soort overgang naar de zesde film, Harry Potter and the Half Blood Prince (2008), het is misschien niet de beste film uit de serie, maar wel een noodzakelijke aangezien enkele belangrijke verhaallijnen en personages worden geïntroduceerd die in The Half Blood Prince en in The Deathly Hallows (2010) zullen worden uitgewerkt.

 

Conclusie: Harry Potter and the Order of the Phoenix is misschien niet de sterkste film uit de serie, maar zorgt toch voor 138 minuten puur entertainment. De film had wel wat langer mogen zijn om bepaalde zaken en personages beter tot hun recht te laten komen.

 

Titel: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Jaar: 2007

Genre: actie, avontuur

Regie: David Yates

Cast: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (Albus Dumbledore), Gary Oldman (Sirius Black), Imelda Staunton (Dolores Umbridge), Ralph Fiennes (Lord Voldemort)

Mijn quotering: * * * ½

Imdb: 79

Officiële website: http://www.harrypotterorderofthephoenix.com/

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0373889/

Quotes:

Hermione Granger: It's exciting, isn't it, breaking the rules?
Ron Weasley: Who are you and what have you done with Hermione Granger?

 

Albus Dumbledore: Minister, the evidence of the Dark Lord's return is incontrovertible.
Cornelius Fudge: He's not back!

 

Archief Harry Potter:

Harry Potterland (31/05/2007)

Trailer Order of the Phoenix (23/04/2007)

Harry, Ron en Hermione verlengen hun contract (24/03/2007)

Testscreening Order of the Phoenix (5/03/2007)

Harry Potter and the Deathly Hallows (1/02/2007)

Teaser Trailer Order of the Phoenix (21/11/2006)

Helena Bonham Carter is Bellatrix Lestrange (4/08/2006)

Goblet of Fire: 600 miljoen winst (25/02/06)

Productie Order of the Phoenix van start (03/02/06)

Radcliffe blijft Potter (16/11/05)

Goblet of Fire: Soundtrack (25/10/05)

Goblet of Fire: Trailer (15/09/05)

Goblet of Fire: Foto's (03/08/05)

Goblet of Fire: Nieuws (26/05/05)

Goblet of Fire: Teasertrailer (08/05/05)

Harry Potter nieuws (22/12/04)

Potters Kerstkaartjes (29/11/04)

Harry Potter nieuws & update (19/11/04)

Harry Potter nieuws & update (24/10/04)

Opnames Harry Potter 4 (27/06/04)

Harry Potter update (26/05/04)

 

Commentaren

Het wordt erg Ik ben een liefhebber van de Harry Potter reeks en vind de films werkelijk prachtig, maar ze zijn het toch een beetje ver aan het drijven. De boeken spreken zoveel jonge kinderen aan en zij willen natuurlijk ook de films zien van hun grote held Harry, maar ik heb de tweede film gekeken samen met mijn kleine neefje van 7 jaar en hij zat werkelijk onder de zetel van de schrik. Deze nieuwe Potter film is tien keer erger, ik vind hem bom, maar is hij wel te doen voor kinderen, want niet iedereen is op een leeftijd van 7 jaar even dapper.

Greetzz...

Gepost door: Marnick | 13-07-07

De commentaren zijn gesloten.