01-07-07

Death Proof

death proof

Korte inhoud:

A White-Hot Juggernaut At 200 Miles Per Hour!

These 8 Women Are About To Meet 1 Diabolical Man!

 

Recensie: Inderdaad, toen bekend raakte dat Harvey en Bob Weinstein weer eens hun schaar boven hadden gehaald en genadeloos Grindhouse in twee hadden geknipt (meer daarover hier), had ik gezworen niet naar Death Proof en Planet Terror te gaan kijken. Ik heb mij precies drie weken kunnen inhouden na de première van Death Proof begin juni en ben dan toch gaan zien. Waarom? Omdat je zulke films nu eenmaal op een groot scherm moet bekijken en dat weten de Weinsteins ook verdomd goed.

 

In het Grindhouseconcept zou Death Proof, de zesde film van Quentin Tarantino, oorspronkelijk ongeveer 90 minuten duren. Nadat Bob en Harvey met de schaar waren rondgegaan, heeft Tarantino nog 30 minuten extra scènes aan de film toegevoegd, waaronder de befaamde ‘missing reel’.

 

Death Proof begint met een behoorlijk lange proloog waarin we kennis maken met Jungle Julia (Sydney Tamila Poitier – dochter van Sidney), Shanna (Jordan Ladd) en Arlene (Vanessa Ferlito) die al taterend, vloekend en zeverend op weg zijn naar de bar The Texas Chili Parlor waar ze een avondje uit hebben gepland met hun vriendjes. Met deze openingsscène wou Tarantino bewijzen dat hij ook dialoog voor vrouwelijke personages kan schrijven. Dat is zeker gelukt, hoewel de meeste vrouwen niet in elke zin ‘motherfucking bitch’, ‘nigger’ en ‘fuck’ zeggen. Maar ik neem aan dat de meeste mannen ook niet praten zoals in de ‘Like a virgin’-scène in Reservoir Dogs.

 

death proof 2

 

In de bar krijgen de meiden het gezelschap van Lana Frank (Monica Staggs) en Pam (Rose McGowan). Samen maken ze kennis met Stuntman Mike (een creepy Kurt Russell) die aan de bar aan de praat raakt met Pam en haar meelokt voor een ritje in zijn ‘death proof’-auto. Maar dat die wagen alleen veilig is aan de bestuurderskant, merkt Pam pas wanneer haar halve gezicht al tegen de voorruit plakt. Ook Jungle Julia, Shanna, Arlene en Lana ontdekken al snel dat je best niet met Stuntman Mike en zijn Chevy Nova solt.

 

Exit het eerste paar meiden, enter Abernathy (Rosario Dawson), Lee (Mary Elizabeth Winstead), Kim (Tracie Thoms) en Zoe Bell (de stuntdouble van Uma Thurman uit Kill Bill). Deze vier zijn allemaal werkzaam in de filmbusiness en werken samen aan een productie in de buurt van Austin, Texas. Tijdens een ritje met een witte Dodger Challenger kruisen ze het pad van Stuntman Mike die wel zin heeft in een spelletje auto-achtervolging. Kim en Zoe zijn echter stuntvrouwen en laten zich niet zo makkelijk naar de slachtbank leiden als de Jungle Julia en co.

 

death proof 3

 

Death Proof eindigt met een spectaculaire achtervolgingsscène waarin Zoe Bell haast constant op de motorkap hangt te zwabberen. Het voordeel van stuntvrouwen als lead in je film te casten, is dat je maar één paycheck moet uitschrijven, het nadeel is dat stuntvrouwen niet kunnen acteren. Maar uiteindelijk haalt de Dodger met Bell het van de Chevy Nova van Russell en wordt Stuntman Mike tot stoppen gebracht. Met dat stoppen hebben we dus één van de betere ‘car chases’ uit de filmgeschiedenis achter de rug.

 

Het verhaal van Death Proof is eigenlijk flinterdun en bestaat uit twee keer hetzelfde verhaal met andere protagonistes. Een lange aanloop met een hele hoop (soms ellenlange) dialoog, eindigend met een spectaculaire crash. Onderweg bedient Tarantino zich van allerlei trucjes die typisch waren voor de Grindhouse films uit de jaren ’70: krassen op het beeld, felle kleuren, soms barslecht en overdreven acteren, kleur die plots wegvalt, scènes die ineens afgebroken worden, herhalingen etc.

 

death proof 4

 

Net als voor zijn vorige films heeft Tarantino ook voor Death Proof weer een geweldige soundtrack samengesteld met oldies en filmmuziek die wel speciaal geschreven lijken voor Tarantino’s scènes. De Stealer’s Wheel, George Baker Selection, Urge Overkill, Santa Esmeralda en Nancy Sinatra van dienst zijn in Death Proof Dave, Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich van wie het nummer ‘Hold Tight’ zeker blijft hangen.

 

Tarantino kan het ook niet laten om Death Proof vol te stoppen met verwijzingen en knipogen naar zijn vorige films. Zo heeft Abernathy als ringtune ‘Twisted Nerve' van Bernard Herrmann, is de gele wagen met zwarte strepen van Lee een directe verwijzing naar het pakje van Uma Thurman uit Kill Bill, komt een dialoog letterlijk uit Pulp Fiction, is Tarantino te zien in een cameo als barman in de Texas Chili Parlor, een auto die een filmaankondiging van Wolf Creek en Scary Movie 4 ramt enz. Ik vind zulke dingen doorgaans geweldig, maar die cameo’s van Tarantin en Eli Roth vertragen wel het verhaal.

 

death proof 1

 

Death Proof is Quentin Tarantino’s versie van een ‘slasher’-film en had veel beter gewerkt in combinatie met Robert Rodriguez’ zombiefilm Planet Terror. Door Grindhouse te splitsen, ben je een hoop leuks kwijt gaande van de dubbelrol van Rose McGowen tot de ondertussen befaamde fake trailers (die je wel al op YouTube kan vinden). Death Proof is absoluut geen slechte film, er wordt wat veel in geleuterd, maar de film eindigt wel met een knal.

 

Wie de andere helft van Grindhouse, Planet Terror, wil zien, kan vanaf 24 oktober terecht in de Belgische bioscoopzalen. Misschien heeft een slimme bioscoopuitbater dan wel het idee om Death Proof en Planet Terror te programmeren zoals het hoort: achter elkaar. Hoop overigens ook niet op de dvd met de volledige Grindhouse-ervaring, want ook op dvd verschijnen Planet Terror en Death Proof apart.

 

Conclusie: Death Proof is niet de beste Tarantino, als hommage aan de B-film biedt de film ruim voldoende voor een avondje hersenloze filmfun.

 

Titel: Death Proof

Jaar: 2007

Genre: misdaad, actie

Regie: Quentin Tarantino

Cast: Kurt Russell (Stuntman Mike), Sydney Poitier (Jungle Julia), Vanessa Ferlito (Arlene), Jordan Ladd (Shanna), Rose McGowan (Pam), Mary Elizabeth Winstead (Lee), Rosario Dawson (Abernathy), Tracie Thoms (Kim), Zoe Bell (herself)

Mijn qutering: * * * ½

Imdb: 81

Officiële website: http://www.grindhousemovie.net/

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt1028528/

Quotes:

Stuntman Mike: Well, Pam... Which way you going, left or right?
Pam: Right!
Stuntman Mike: Oh, that's too bad...
Pam: Why?
Stuntman Mike: Because it was a fifty fifty shot on wheter you'd be going left or right. You see we're both going left. You could have just as easily been going left, too. And if that was the case... It would have been a while before you started getting scared. But since you're going the other way, I'm afraid you're gonna have to start getting scared... immediately!

  

*Archief:

Grindhouse neemt slechte start (8/04/2007)

Europese Grindhouse wordt gesplitst! (1/03/2007)

Grindhouse: Trailer (16/02/2007)

Grindhouse: Teaser trailer (21/12/2006)

Eerste foto's Grindhouse (14/12/2006)

Grindhouse: Trailer (11/10/2006)

Grindhouse Posters (7/08/2006)

Grindhouse voor Pasen 2007 (22/05/2006)

De toekomst van Tarantino (21/09/2005)

Tarantino en Rodriguez bundelen de krachten (26/05/2005)

Commentaren

Abernathy heeft de ringtone van Twisted Nerve, niet Bang Bang zoals hierboven beschreven..
Film moet gezien worden als puur vermaak, verder geeft de recensie een aardig beeld van de film..

Gepost door: L. | 05-07-07

inderdaad het nummer is Twisted Nerve en niet Bang Bang, ik heb het gelijk aangepast

Gepost door: karen | 05-07-07

De commentaren zijn gesloten.