23-06-07

Morgan Freeman is Nelson Mandela

freemanmandela

Het gerucht circuleert al jaren in filmland, maar nu is het eindelijk ook officieel: Morgan Freeman (The Shawshank Redemption, Se7en) zal de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela spelen in The Human Factor. Ik kan geen betere acteur bedenken voor deze rol vanwege de sterke fysieke gelijkenis, de vriendschap tussen Mandela en Freeman en het acteertalent van de laatste.

 

De indie The Human Factor is gebaseerd op het nog uit te komen boek ‘The Human Factor: Nelson Mandela and the Game That Changed the World’ van John Carlin. Freeman — die vanaf deze week in de Amerikaanse zalen te zien is als God in Evan Almighty — zal de film ook mee produceren. De Zuid-Afrikaan Anthony Peckham (Don’t Say a Word) zal het scenario schrijven.

 

Nelson Mandela (°1918) zat 27 jaar in de gevangenis voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Hij werd geboren bij Umtata, als zoon van een plaatselijk stamhoofd. In 1961 werd Mandela als één van de ANC-leiders beschuldigd van verraad, maar vrijgesproken. In 1964 werd hij toch veroordeeld wegens zijn betrokkenheid in de Rivonia-bende, die moordaanslagen tegen blanken in Zuid-Afrika plande en ook uitvoerde. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, welke hij voornamelijk heeft uitgezeten op Robbeneiland, waar Mandela een symbool werd voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging (over deze periode in het leven van Nelson Mandela ging de recente film Goodbye Bafana).

 

De vrijlating van Nelson Mandela, na ruim 27 jaar gevangenschap in februari 1990, op aanvraag van de toenmalige, pasgekozen president De Klerk, zorgde wereldwijd voor een golf van blijdschap. Vier jaar nadat hij in 1990 was vrijgelaten, werd hij president van Zuid-Afrika en hij beoefende die functie tot 1999. Mandela ontving in 1993, samen met Frederik Willem de Klerk, de Nobelprijs voor de Vrede. Mandela wordt alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid, en was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

 

Het verhaal van The Human Factor speelt zich af na de val van het Apartheidregime, tijdens de periode dat Zuid-Afrika het wereldkampioenschap rugby organiseerde in 1995. Mandela was toen bezig aan zijn eerste termijn als president en gebruikte het evenement om decennia van wantrouwen en haat tussen de blanken en zwarten in Zuid-Afrika te beëindigen.

Morgan Freeman reisde vorig jaar al eens naar Zuid-Afrika om het project met Mandela zelf te bespreken. "I have known Nelson Mandela personally for quite some time, and am continually in awe of his enormous presence in the world. The opportunity to portray him in this film is a great honor”, aldus de acteur.

Er is nog geen nieuws over en mogelijke regisseur en andere castleden, noch over een release datum. Maar dit is zeker een project om in het oog te houden.

Commentaren

I smell an oscar!

Gepost door: Dimi | 24-06-07

De commentaren zijn gesloten.